Close sidebar
Close sidebar

A supraviețuit lagărelor de exterminare naziste, dar a fost ucis de bombele Rusiei în apartamentul său din Harkov

Boris Romancenko, în vârstă de 96 de ani, supraviețuitor a 4 lagăre de exterminare naziste, a fost ucis de bombardamentul Rusiei din Harkov.

Sorin Negru,

Supraviețuitorul a 4 lagăre naziste, ucis în "operațiunea militară specială a Rusiei, de denazificare a Ucrainei"

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Boris Romancenko a supraviețuit lagărelor de exterminare naziste de la Buchenwald, Peenemünde, Dora, Bergen-Belsen, dar a murit după ce casa lui a fost lovită de un proiectil al armatei ruse, informează presa germană.

Citeste si: Jurnaliști sechestrați de forţele ruse din Melitopol. Au fost eliberați după câteva ore

„Cu groază anunțăm moartea violentă a lui Boris Romancenko în războiul din Ucraina”, se arată într-o declarație a Fundației Memoriale Buchenwald și Mittelbau-Dora. Fundația a spus că a aflat de moartea bărbatului în vârstă de 96 de ani de la fiul și nepoata acestuia.

Cine a fost Boris Romancenko 

Boris Romancenko avea 96 de ani și era vice-președintele Comitetului internațional Buchenwald-Dora. Toată viața și-a dedicat-o documentării barbariei naziste din cel de-al doilea război mondial.

Citeste si: Joe Biden: Rusia are în vedere folosirea armelor chimice în Ucraina

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Filosoful și scriitorul român Mihai Șora a subliniat ironia sumbră a situației: să rămâi în viață după patru lagăre de exterminare naziste și să fii ucis în așa-zisa "operațiune de de-nazificare" a lui Vladimir Putin. 

Boris Romancenko s-a născut în 1926 la Bondari, lângă orasul Sumi din nordul Ucrainei. În 1942, a fost deportat în orașul german Dortmund, trimis la muncă forțată, potrivit fundației Buchenwald.

Când a încercat să scape, a fost capturat și trimis în lagărul de concentrare Buchenwald, lângă Weimar, în centrul Germaniei, în ianuarie 1943.

Boris Romancenko avea 96 de ani și era vice-președintele Comitetului internațional Buchenwald-Dora

Mai târziu a fost trimis la Peenemünde, un centru de cercetare militară, unde a participat la construcția rachetei V-2, prima rachetă balistică cu rază lungă de acțiune din lume.

Alte locuri în care a fost deținut au fost Mittelbau-Dora și Bergen-Belsen, un lagăr din nordul Germaniei, care a început ca un loc de ținere a prizonierilor de război și a devenit în 1943 un lagăr de concentrare.

Timp de mulți ani, el a fost vicepreședinte pentru Ucraina într-un comitet internațional pentru supraviețuitorii din Buchenwald.

Într-o ceremonie din 2015, el a rostit un jurământ în rusă rostit de supraviețuitorii lagărului, care a devenit cunoscut sub numele de Jurământul de la Buchenwald. Se încheie cu un angajament: „A construi o nouă lume de pace și libertate este idealul nostru”.

Boris Romancenko și-a dedicat viața documentării barbariei naziste din cel de-al doilea război mondial.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI