Close sidebar
Close sidebar

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce este bine sa mănânci în această zi de mare sărbătoare? Tradiții, obiceiuri și superstiții

Taierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Sărbătoare prăznuită pe data de 29 august 2023, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima sărbătoare cu cruce roșie din luna august! Iată ce este bine să se mănânce în această zi de mare sărbătoare!

Alexandra Bercea,

Taierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce este bine sa mănânci în această zi de mare sărbătoare?

[Sursa foto: fotojet]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Taierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Sfântul Ioan Botezătorul a fost născut în cetatea Orini. Acesta a fost fiul Elisabetei și al preotului Zaharia.

Taierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce este bine sa mănânci în această zi de mare sărbătoare?

El este cunoscut sub numele de "Înaintemergătorul" datorită rolului său de vestitor al venirii lui Hristos. 

Ce este bine sa mănânci în această zi de mare sărbătoare?

Biserica Ortodoxă a desemnat această zi ca fiind o zi de post. Aceștia beau apă la apus și mănâncă bucate de post.

Credincioșii pot ține post negru, pentru curățarea sufletului, dar și iertarea păcatelor. 

De asemenea, tot în această zi, sunt pregătite pachețele care conțin alimente și pâine caldă. Acestea urmează a fi sfințite, iar ulterior, oferite celor nevoiași, copiilor, bătrânilor, pentru sufletul celor decedați.

Tradiții și superstiții în această zi de sărbătoare

În această zi este recomandat să ținem post, pentru curățare trupească și iertarea păcatelor.

În această zi, conform unui obicei rar, nu trebuie să folosim cuțitul pentru a tăia alimente, pâine, fructe, legume, care sunt de formă rotundă.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

În această zi este interzis să coasem, să măturăm, să spălăm, sau să călcăm. De asemenea, este indicat să evităm treburile în gospodărie, deoarece putem atrage pagubă și boli asupra noastră. 

Taierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce este bine sa mănânci în această zi de mare sărbătoare?

Este interzis să se consume vin roșu, fiind o băutură care reprezintă sângele Sfântului Ioan, dar și al Mântuitorului Iisus Hristos.

De asemenea, tot în această zi, este bine să nu consumăm varză. Potrivit unei tradiții vechi, se zice că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori și a înviat. 

Rugaciune puternică de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.

Citește și: Calendar ortodox 29 august 2023: Ce mare sărbătoare este marți?

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!”

Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia.

Amin”.

Altă rugăciune cu efecte benefice

“Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde. Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi. Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac. Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!”

Citește și: Sf. Maria 2023: Pe ce dată se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului? Calendar ortodox pentru luna septembrie

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI