Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Tradiții și obiceiuri importante. Ce nu se face în această zi?
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul 2023. Pe data de 29 august 2023, creștin-ortodocșii sărbătoresc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Iată ce tradiții și obiceiuri există în această zi!
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul 2023. Credincioșii prăznuiesc pe data de 29 august Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a anunțat venirea lui Hristos, propovăduind „vestea cea bună” a Întrupării Sale.
Tradiții și obiceiuri importante. Ce nu se face în această zi?
În popor se spune că nu trebuie să se folosească cuțitul, iar totul se rupe cu mâna.
O altă tradiție din această zi este ținerea postului negru, în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul.
În această zi este interzis să coasem, să măturăm, să spălăm, sau să călcăm. De asemenea, este indicat să evităm treburile în gospodărie, deoarece putem atrage pagubă și boli asupra noastră.
Este interzis să se consume vin roșu, fiind o băutură care reprezintă sângele Sfântului Ioan, dar și al Mântuitorului Iisus Hristos.
De asemenea, tot în această zi, este bine să nu consumăm varză. Potrivit unei tradiții vechi, se zice că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori și a înviat.
Ce rugăciune este bine să rostim de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul?
„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de
convertire la Dumnezeu.
Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt
vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!”
Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia.
“Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde.
Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi.
Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac. Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!”