Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord cu Norvegia pentru a aduce mai multe gaze naturale din ţara nordică, în condițiile în care aproximativ jumătate dintre statele UE se confruntă cu o reducere a livrărilor de gaze ruseşti, informează Reuters.

Citeste si: Prințesa Norvegiei s-a logodit cu un șaman

Norvegia şi Comisia Europeană "îşi vor intensifica cooperarea pentru a se asigura livrări suplimentare de gaze din Norvegia pe termen scurt şi lung", se arată într-un comunicat de la finalul unei reuniuni între Frans Timmermans şi ministrul norvegian al

Energiei, Terje Aasland.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

În perioade normale, Uniunea Europeană importă aproximativ o cincime din necesarul său de gaze din Norvegia, comparativ cu 40% din Rusia, însă asta a fost înaintea invadării Ucrainei.

Norvegia, cel mai mare producător de gaze din Europa de Vest

Norvegia, principalul exportator de gaze și petrol din Europa Occidentală, a anunțat la începutul anului, înainte de invazia rusă în Ucraina, o creștere continuă a producției sale de hidrocarburi, de 9% până în 2024.

Citeste si: Vadim Zimin, colonelul care îi duce valiza nucleară lui Vladimir Putin, a fost găsit împușcat

Anul trecut Norvegia a produs 102 milioane metri cubi de petrol și 113 miliarde mc de gaze, adică aproape 4 milioane de barili echivalent petrol pe zi, ușor peste nivelul din 2020. 

În luna martie a acestui an, planurile de producție și export ale Norvegiei au crescut cu peste 30 de procente pentru a acoperi o parte din cererile europenilor.

"Având în vedere nivelul ridicat al producţiei înregistrat de Norvegia în primele luni ale anului, o tendinţă care este aşteptată să continue pentru restul anului, există un potenţial important pentru creşterea vânzărilor în Europa în 2022, aducând o cantitate suplimentară de energie de aproape 100 de Twh pe piaţa europeană", se mai arată în comunicatul care este semnat şi de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si