Close sidebar
Close sidebar

Țara care trimite masiv gaze în UE pentru a înlocui Rusia

Rusia ar putea întrerupe complet furnizarea de gaze naturale către Europa, deoarece încearcă să își consolideze influența politică în contextul crizei din Ucraina, spun specialiștii Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). Încă este departe sezonul rece, dar Europa trebuie să se pregătească pentru scenariul cel rău.

Sorin Negru,

Norvegia pune umărul la înlocuirea Rusiei ca furnizor de gaze în Europa

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord cu Norvegia pentru a aduce mai multe gaze naturale din ţara nordică, în condițiile în care aproximativ jumătate dintre statele UE se confruntă cu o reducere a livrărilor de gaze ruseşti, informează Reuters.

Citeste si: Prințesa Norvegiei s-a logodit cu un șaman

Norvegia şi Comisia Europeană "îşi vor intensifica cooperarea pentru a se asigura livrări suplimentare de gaze din Norvegia pe termen scurt şi lung", se arată într-un comunicat de la finalul unei reuniuni între Frans Timmermans şi ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland.

În perioade normale, Uniunea Europeană importă aproximativ o cincime din necesarul său de gaze din Norvegia, comparativ cu 40% din Rusia, însă asta a fost înaintea invadării Ucrainei.

Norvegia, cel mai mare producător de gaze din Europa de Vest

Norvegia, principalul exportator de gaze și petrol din Europa Occidentală, a anunțat la începutul anului, înainte de invazia rusă în Ucraina, o creștere continuă a producției sale de hidrocarburi, de 9% până în 2024.

Citeste si: BREAKING NEWS! Cutremur în urmă cu câteva minute în România! Ce magnitudine a înregistrat și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

Citeste si: Vadim Zimin, colonelul care îi duce valiza nucleară lui Vladimir Putin, a fost găsit împușcat

Anul trecut Norvegia a produs 102 milioane metri cubi de petrol și 113 miliarde mc de gaze, adică aproape 4 milioane de barili echivalent petrol pe zi, ușor peste nivelul din 2020. 

În luna martie a acestui an, planurile de producție și export ale Norvegiei au crescut cu peste 30 de procente pentru a acoperi o parte din cererile europenilor.

"Având în vedere nivelul ridicat al producţiei înregistrat de Norvegia în primele luni ale anului, o tendinţă care este aşteptată să continue pentru restul anului, există un potenţial important pentru creşterea vânzărilor în Europa în 2022, aducând o cantitate suplimentară de energie de aproape 100 de Twh pe piaţa europeană", se mai arată în comunicatul care este semnat şi de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI