Croaţia a adoptat euro începând cu 1 ianuarie 2023, zi în care a aderat și la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, două etape majore pentru această mică ţară din Balcani.

Citește și: Klaus Iohannis, gânduri de final de an pentru români: „Să transformăm fiecare criză într-o oportunitate”

Croația a intrat în Uniunea Europeană în urmă cu aproape un deceniu, la câtiva ani buni după ce România și Bulgaria au fost primite în blocul comunitar.

Citește și: Austria a anunțat condiția pentru primirea României în spațiul Schengen

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

Experţii spun că trecerea la euro va contribui la protejarea economiei croate, una dintre cele mai slabe din UE, într-o lume supusă unei inflaţii galopante și unei crize energetice severe.

Moneda care a dispărut de la 1 ianuarie 2023- kuna

Sâmbătă, la miezul nopţii (23.00 GMT), Croaţia şi-a luat rămas bun de la moneda sa, kuna, pentru a deveni al 20-lea membru al zonei euro.

În acelaşi timp, devine al 27-lea stat care a aderat la spaţiul Schengen, o zonă vastă în care peste 400 de milioane de oameni pot călători liber, fără controale la frontierele interne.

Citește și: VIDEO- Românii îl taxează pe cancelarul Austriei cu glume la tăierea porcului. I-au scris numele pe un porc pârlit și i-au urat „La mulți ani!”

Citește și: Zile libere 2023. Câte minivacanțe vor avea românii anul acesta? Lista completă

Jurnalele locale au salutat cele două evenimente sâmbătă, cotidianul Vecernji List numindu-le" încoronarea aderării la UE" a Croaţiei, unde preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este aşteptată pentru această ocazie duminică

Această ţară care este în Uniunea Europeană din iulie 2013 şi-a proclamat independenţa faţă de Iugoslavia în 1991, iar conflictul care a urmat (1991-1995) a făcut aproximativ 20.000 de morţi.

Liderii croaţi subliniază în mod regulat beneficiile pe care cred că le vor obţine cei 3,9 milioane de compatrioţi ai lor din intrarea în zona euro şi în spaţiul Schengen.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si