In articol:
Croaţia a adoptat euro începând cu 1 ianuarie 2023, zi în care a aderat și la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, două etape majore pentru această mică ţară din Balcani.
Citește și: Klaus Iohannis, gânduri de final de an pentru români: „Să transformăm fiecare criză într-o oportunitate”
Citește și: Austria a anunțat condiția pentru primirea României în spațiul Schengen
Experţii spun că trecerea la euro va contribui la protejarea economiei croate, una dintre cele mai slabe din UE, într-o lume supusă unei inflaţii galopante și unei crize energetice severe.
Moneda care a dispărut de la 1 ianuarie 2023- kuna
Sâmbătă, la miezul nopţii (23.00 GMT), Croaţia şi-a luat rămas bun de la moneda sa, kuna, pentru a deveni al 20-lea membru al zonei euro.
În acelaşi timp, devine al 27-lea stat care a aderat la spaţiul Schengen, o zonă vastă în care peste 400 de milioane de oameni pot călători liber, fără controale la frontierele interne.
Jurnalele locale au salutat cele două evenimente sâmbătă, cotidianul Vecernji List numindu-le" încoronarea aderării la UE" a Croaţiei, unde preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este aşteptată pentru această ocazie duminică
Această ţară care este în Uniunea Europeană din iulie 2013 şi-a proclamat independenţa faţă de Iugoslavia în 1991, iar conflictul care a urmat (1991-1995) a făcut aproximativ 20.000
Liderii croaţi subliniază în mod regulat beneficiile pe care cred că le vor obţine cei 3,9 milioane de compatrioţi ai lor din intrarea în zona euro şi în spaţiul Schengen.