Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor” s-a încheiat. Meșterii s-au întrecut în olărit și în gustări senzaționale

Orice mâncare este mai gustoasă dacă este preparată la foc de lemne și în vase de lut. Asta au vrut să demonstreze olarii care au participant la un târg organizat în Dumbrava Sibiului, unde și-au arătat măiestria atât în olărit, cât și în gătit.

Redactia Stirile Kanal D,

Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor” s-a încheiat. Meșterii s-au întrecut în olărit și în gustări senzaționale

[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Olari din toate colțurile țării, dar și din străinătate și-au demonstrat maiestria în Dumbrava Sibiului. Meșteri veniți special din Ungaria, Republica Moldova și din România s-au întrecut nu doar în olărit, ci și în rețete culinare tradiționale. Artizanii au gătit în vasele de lut create de ei tot felul de bunătăți.

Citește și: VIDEO- Singurul locuitor din Dumbrava Sibiului, cel mai mare sat românesc, ghid pentru vizitatori. Nicolae Geleriu, omul de bază al satului

„Se vede cum se fierbe și abia este acum foc. Când focul este mai mare, se învârte toată mâncarea în vas. Astfel se fierbe. Are și gust diferit pentru că am încercat cu sarmale. Am făcut 60 de sarmale și 30 am pus într-un vas de tablă și 30 într-un vas de ceramică.

Nu numai că gustul nu a fost la fel, dar nici culoarea nu a fost la fel.”

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

„Un olar în ce să gătească dacă nu într-un vas de lut? Și gustul e altul dacă facem într-un vas de lut. Carne de porc, fasole verde și smântână.”

Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor” a ajuns la ediția cu numărul 9

Curioșii au putut să afle cum se alege corect un vas de lut, dar și secretele preparatelor gătite în aceste oale.

Csabi Balint, meșter olar: „Oalele de gătit sunt astea două. Mai am una la foc în care se găsesc și acum. Asta e cam de vreo 8 litri, celălaltă de 12 litri. Ce e special la oalele astea este că sunt din lut special cu șamotă, la temperatura ridicată sunt arse la 1.100 și după aia la 1.040. O serie de mâncăruri care pot găti în oalele astea mari de la tocană, supe, ciorbe, sarmale, oricet.”

Karla Roșca, șef secție Muzeul Astra: „Asta este ideea târgului ca olarii care participă la târg să gătească în oale de lut și publicul să vadă cum se gătește și cum se pot prepara rețete în oale de lut. Pentru oalele de lut trebuie să fie un lut care să aibă în componența lui șamotă și nu să fie doar lut de tip moalte. Dacă este lut de moale, atunci vasul se sparge chiar și pe o plită de aragaz.”

Cea de a IX-a ediție a Târgului „Frumos. Ceramic. Folositor” s-a încheiat aseară.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI