Care sunt beneficiile utilizării tartanului turnat?

Tartanul turnat este un material apreciat pentru rezistența sa îndelungată, în condiții de trafic intens. Mai mult decât atât, are o densitate scăzută, ceea ce permite o acoperire foarte bună a suprafețelor la momentul turnării. De asemenea, tartanul turnat este apreciat pentru confortul resimțit la contactul cu solul, în cazul practicării unor activități sportive ce implică sărituri, accelerări pe distanțe relativ scurte, schimbări de direcție bruște sau chiar căzături.

Acest material se comportă foarte bine la valori termice extreme, așadar, este ideal pentru acoperirea unor suprafețe outdoor care pot îngheța pe timp de iarnă, sau care sunt expuse vara căldurilor insuportabile. În plus, tartanul turnat rezistă fără probleme la ploi abundente, ninsori, căderi de grindină sau rafale de vânt, menținându-și pe termen lung aspectul și funcțiile. Are o textură ce permite o aderență foarte bună, astfel încât riscul de accidentare prin alunecare se reduce semnificativ. 

Utilizarea tartanului turnat pentru acoperirea diferitelor suprafețe de sol implică un impact redus asupra mediului înconjurător, deoarece este obținut prin procesarea unor materii prime sustenabile. În compoziția acestui material versatil nu se regăsesc substanțe dăunătoare mediului sau nocive pentru sănătatea oamenilor și animalelor. Nu în ultimul rând, tartanul turnat este apreciat pentru faptul că izolează bine termic și fonic, generând astfel un nivel de confort ridicat. 

Unde poate fi aplicat tartanul turnat? 

Datorită numeroaselor beneficii pe care le asigură aplicarea tartanului turnat, acest material reprezintă astăzi o opțiune prioritară pentru dezvoltatori, atunci când se amenajează spații de joacă pentru copii sau terenuri de sport din cadrul unei comunitate, spații pentru fitness în aer liber, dar și zone suprafețe dedicate activităților comerciale sau industriale. 

Tartanul turnat este un material foarte versatil, disponibil în diferite nuanțe și grade ale densității materialului.

De aceea, acest tip de paviment se poate întâlni în prezent și în grădini zoologice, centre de echitație, canise sau spații în care se practică diferite activități zootehnice. Se poate utiliza la fel de bine și perimetre interioare, pentru amenajarea spațiilor dedicate sporturilor indoor: piste de atletism, terenuri multisport, terenuri de baschet, tenis, padel sau squash etc 

Cum se aplică suprafața din tartan turnat?

Înainte de aplicarea propriu-zisă a materialului, se pregătește suprafața de contact. Procesul de pregătire a suprafeței poate implica lucrări pentru curățarea, uscarea și nivelarea solului. În cazul în care suprafața respectivă nu este compactată corespunzător, după turnarea tartanului, acesta ar putea prezenta denivelări ce ar putea cauza accidentări nedorite. În funcție de aprecierile constructorului, pentru o mai bună stabilitate, se poate monta mai întâi un strat de asfalt sau beton. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Aplicarea propriu-zisă a tartanului presupune turnarea amestecului pe suprafața pregătită, continuată cu nivelarea sa. Amestecul de materii prime poate varia de la un  producator de tartan  la altul, așadar, este important să citești cu atenție informațiile ce însoțesc produsele de care ești interesat, pentru a realiza o alegere inspirată.

Sunt disponibile tipuri de tartan variate- tartanul standard, tartanul poros sau tartanul rezistent la intemperii- cu funcții ce pot varia de la un model la altul, asigurând astfel caracteristici si beneficii diferite: rezistența la alunecare, absorbția șocului sau rezistența la temperaturi extreme.

Ține cont de sfatul experților cu care colaborezi, astfel încât să identifici un producător de tartan cu produse adaptate unor criterii precum bugetul de care dispui sau factorii de mediu din regiunea respectivă. După finalizarea etapei de turnare, tartanul va fi lăsat să se usuce complet. Pentru accelerarea procesului de uscare, specialiștii pot recomanda utilizarea unor ventilatoare sau a altor sisteme de încălzire controlată.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Suprafața trebuie analizată cu atenție, pentru a se descoperi la timp posibile denivelări sau alte erori de montare. De asemenea, gradul de aderență trebuie analizat, pentru a nu exista mișcări ale suprafeței de material. În cazul unor posibile erori de montaj, trebuie realizate ajustări pentru ca suprafața pregătită să asigure beneficiile analizate mai devreme. 

Tartanul turnat reprezintă alegerea modernă pentru spații publice și zone rezidențiale, deoarece se montează cu simplitate și asigură avantaje pe termen lung. Pentru rezultate de cea mai bună calitate, proiectul de montare a tartanului trebuie finalizat alături de profesioniști în acest domeniu, a căror expertiza poate genera optimizări de costuri și un timp de lucru redus.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si