Grigore Sandu a fost membru al organizatiei Sumanele Negre. Grupul lui a avut o existenta scurta, pana in decembrie 1949, cand securistii au reusit sa ii prinda pe cei mai multi dintre membrii acestei grupari. Grigore Sandu a scapat, insa, deoarece el avea si o experienta mai bogata in lupta de gherila. Cand a fugit in munti, avea asupra sa inclusiv arme si munitie, scrie RFI.
 

A fost numit „Tarzan din Carpati“ datorita unor tehnici speciale care i-au asigurat supravietuirea in clandestinitate timp de 33 de ani. Grigore Sandu a reusit sa ii evite pe securistii trimisi pe urmele sale pentru a-l aresta prin faptul ca, de cand cadea zapada si pana primavara, el se refugia intre crengile copacilor si se deplasa din craca in craca. Astfel, el evita sa lase urme pe zapada.

Povestea lui Grigore Sandu a fost publicata prima data, in limba engleza, in editia din luna ianuarie 1990 a ziarului „Romanul Liber“, care era vocea Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi.

Articolul este bazat pe o scrisoare a fostului securist care il achetase pe Grigore Sandu, dupa ce s-a predat, securist care dupa 1989 a plecat in Germania.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Grigore Sandu avea, in 1990, 84 de ani si locuia in Podul Cosna din judetul Suceava. Potrivit securistului care l-a anchetat, barbatul a trait ascuns, timp de 33 de ani, in Fagaras, Muntii Apuseni si in Ceahlau. Muntele a fost casa lui, care ii asigura si hrana. A locuit in pesteri si in gropi sapate in pamant. Nu si-a permis sa contruiasca un adapost, de frica sa nu fie prins.

De multe ori a fost nevoit sa mance carne cruda, pentru ca ii era frica sa aprinda vreun foc, sa nu fie vazut. Vara aduna fructe. A pastrat un calendar crestand semne pe scoarta unor copaci tineri. Cu diferite ocazii, a salvat viata unor oameni care s-au ratacit prin multi. Apoi, in primavara lui 1978, la 33 de ani dupa ce a luat calea muntilor, a intalnit, intamplator, un preot ortodox, care i-a explicat ca ar putea sa se reintoarca in siguranta in societate, pentru ca orice ar fi facut, deja era prescris.

Intreaga poveste AICI.
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si