Taxe de drum și vignete în Europa. Cum le plătești și cât costă
Chiar dacă în perioada pandemiei criculația este restricționată în mare parte din Europa, unii români sunt nevoiți să facă drumuri în alte țări chiar și în aceste condiții. Vezi mai jos care sunt taxele de drum care se plătesc în Europa.
Author: Razvan Ilie marți 17 noiembrie 2020 , 17:09
Taxe de drum și vignete în Europa. Taxare șoferilor diferă în Europa de la o țară la alta. În timp ce în anumite state se percep taxe de autostrăzi, iar tarifarea se face în funcție de distanța parcursă, în alte țări europe, este percepută o vignetă (România, Slovenia, Austria, Bulgaria doar pentru autoturisme, Ungaria, Polonia, Elveția, Cehia).
Cât costă vigneta în Ungaria
Pe teritoriul Ungariei se plătește o vignetă pe o perioadă limitată de timp. În cazul unei vignete standard D1, pentru 10 zile, valabilă pentru motociclete și automobile de până la șapte persoane, și cu o greutate maximă admisă brută de 3,5 tone, și remorcile acestora vigneta costă 3500 de forinți= aproximativ 13,5 euro.
Dacă vrei să îți faci vignetă pe o perioadă de o lună în Ungaria, costul acesteia este de 4780 forinți, ceea ce reprezintă peste 18 euro.
Vigneta de tip D2- pentru automobile de mai mult de șapte persoane, mărfuri și vehicule și rulote din greutatea maximă brută de 3,5 tone. Costul este de 7000 de forinți( 26,5 euro) pentru 10 zile și 9560 forinți pe o lună întreagă (37 euro) .
Taxa de drum în Austria
În Austria trebuie plătită o vignetă pentru a conduce pe autostrăzi. Cel mai mic tarif este 9,2 euro pentru 10 zile, iar cel mai mare tarif este de 89,2 euro pentru un an. Comparativ cu România, taxele sunt de 3 ori mai mari.
Taxa de drum în Italia
Pe toate autostrazile din Italia se aplica taxarea.
Colectarea acestei taxe se face in două moduri, prin taxare variabilă şi prin taxare fixă. Taxa variabila se aplica pe majoritatea autostrazilor din Italia. Conducatorul autovehiculului ia un tichet la intrarea pe autostradă şi plateşte la ieşire o taxă în funcţie de distanţa parcursă, de clasa autovehicului şi de coeficientul de autostradă (diferă de la o autostradă la alta).
Pentru autovehiculele care au sistemul de plata Telepass, înregistrarea intrării şi taxarea la iesire se realizeaza automat. Autovehiculul nu mai trebuie să oprească, ci sa treacă cu o viteza de maxim 30 km/h prin zona de inregistrare.
Taxa fixa. În sistemul cu taxare fixă, taxarea nu mai depinde de kilometrii parcurşi, ci se plăteşte o suma fixă în funcţie de clasa autovehiculului. Acest sistem de taxare, mai putin raspandit, se aplica pe Autostrada dei Laghi, pe ocolirile din jurul orasului Milano (A50, A51 si A52), pe inelul Nord şi Sud al oraşului Milano, pe secţiunea A3 a autostrazii Napoli-Pompei-Salerno, pe A12 Roma-Civitavecchia, pe A32, pe A33 porţiunea Asti-Alba şi pe A24 porţiunea Settecamini-Lunghezza.
Cât costă vigneta în Austria
Vignetă în Slovenia costă 110 euro pe an pentru un autoturism, fiind mai scumpă și decât în Austria. Vignetă poate fi cumpărată de la punctele de control de la frontieră, de la benzinării individuale sau de la magazinele mari.
Costuri ale vignetei în Franța
În Franța, se percepe o taxa pentru utilizarea drumurilor în funcție de categoria vehiculului și de distanță parcursă.
Printre cele mai mici tarife sunt 4 euro pentru 60 km sau 11 euro pentru 180 km.
Taxa de autostradă în Spania
În Spania, taxa se poate plăti atât la intrarea pe autostradă, cât și la părăsirea acesteia, sau cu ajutorul unui On Board Unit (OBU) numit Via-T.
Lungimea rețelei de drumuri naționale din Spania, inclusiv Insulele Canare și Baleare, este de peste 680.000 km, dintre care 17.109 km sunt autostrăzi. Taxa de autostradă în Spania se aplică doar pe 3.000 de km. Unele tuneluri sunt de asemenea supuse plății.