Rusia a declarat, joi, că este gata să trimită un ministru în „orice țară neutră” pentru discuții cu Statele Unite ale Americii cu privire la propunerile sale de securitate în Europa, iar președinții Vladimir Putin și Joe Biden ar putea discuta iar înainte de Anul Nou.

Citeste si: China dă asigurări Rusiei că o susține în conflictul cu NATO. Ucraina și Marea Neagră, pe un butoi de pulbere

Două convorbiri Putin-Biden într-o singură lună

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu s-a convenit încă nimic ferm asupra unei noi conversații între cei doi lideri, care au vorbit ultima dată pe 7 decembrie.

Rusia a prezentat propunerile sale de securitate adjunctului secretarului de stat al SUA, Karen Donfried, iar Statele Unite au anunţat că le vor dezbate cu aliații și partenerii, informează Rador.

Citeste si: Președintele României anunță un nou vaccin anti-COVID-19: „Voi cere să nu se exagereze cu restricţiile”

Rusia neagă că ar pregăti invazia Ucrainei 

Rusia este suspectată în prezent de țările din Occident că pregăteşte o nouă invazie a Ucrainei şi că desfăşoară forţe considerabile la frontiera lor comună. Rusia a anexat deja peninsula ucraineană Crimeea, drept reacţie la revoluţia pro-occidentală în 2014. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Kremlinul respinge acuzaţiile Occidentului şi afirmă, dimpotrivă, că Rusia este ameninţată de NATO, care înarmează Ucraina şi înmulţeşte desfăşurările de mijloace aeriene şi maritime în regiunea Mării Negre.

Citeste si:  Ce i-a transmis Klaus Iohannis lui Joe Biden despre situația de la Marea Neagră

Vladimir Putin cere "garanții imediate" din partea NATO

Într-o discuţie care a avut loc marți între preşedintele rus şi omologul său finlandez, Sauli Niinisto, Vladimir Putin a cerut negocieri „imediate” cu NATO şi SUA privind garanţiile pe care trebuie să le primească Rusia pentru securitatea sa, pe fondul tensiunilor cu Ucraina. Finlanda este un intermediar tradiţional între Rusia şi rivalii săi occidentali.

Citeste si:  Joe Biden și Vladimir Putin, discuții virtuale despre Ucraina şi alte subiecte disputate

„Vladimir Putin a subliniat necesitatea lansării imediate de negocieri cu SUA şi NATO pentru a defini garanţiile judiciare pentru securitatea ţării noastre, în scopul excluderii extinderii viitoare a Alianţei la Est şi a desfăşurării de sisteme de armament care ameninţă Rusia în Ucraina şi alte state vecine”, a informat Kremlinul într-un comunicat de presă.

Vladimir Putin a acuzat din nou puterea ucraineană de încălcarea acordurilor de la Minsk care stabilesc o foaie de parcurs spre pace în Ucraina de Est (Donbas), unde Kievul se luptă de aproape opt ani cu separatiştii proruşi susţinuţi de Kremlin.

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce ar fi făcut, de fapt, iubitul Mariei Diana în timp ce tânăra de 19 era atacată de urs: ”Totul s-a derulat în direct”- radioimpuls.ro

„Preşedintele Rusiei a subliniat, în special, că autorităţile ucrainene, încălcând acordurile de la Minsk, au optat în mod clar pentru un pariu al forţei, utilizând în Donbas arme grele şi drone de atac”, a precizat Kremlinul.

Cu prilejul unei videoconferinţe de la începutul lui decembrie, preşedintele american Joe Biden a ameninţat Rusia cu ”sancţiuni puternice” economice, în cazul unui atac împotriva Kievului. Biden i-a dat ulterior asigurări omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, într-o convorbire la telefon de o oră şi jumătate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si