Ti se strica fructele si legumele in frigider? Uite SECRETUL pe care nu ti l-a spus nimeni. Asta trebuie sa faci ca sa nu ti se mai intample
Ti s-a intamplat vreodata sa arunci vreo jumatate de kilogram de prune uitate in lada frigiderului sau niste banane care s-au innegrit de-atata stat la rece? Ori ai gasit o radacina uscata de pastarnac ratacita printre rafturile frigiderului, numai buna de expus la Antipa? Trebuie sa recunosc, rusinata, ca mie mi s-a intamplat, si nu doar o data.
 Cine spune ca nu i s-a intamplat asa ceva, cel mai probabil minte.
Iata, la rece, cum putem creste „speranta de viata” a legumelor si fructelor tinute in frigider.
1. Mentine o  temperatura  adecvata in interiorul frigiderului
Temperatura ideala din interiorul frigiderului este de 3-40C, maxim 50C. La aceste temperaturi sunt incetinite procesele normale de descompunere ale fructelor si legumelor. O crestere a temperaturii, chiar si cu cateva grade, duce la dezvoltarea si inmultirea bacteriilor si mucegaiurilor care degradeaza prematur fructele si legumele.
Pe de alta parte, daca temperatura este prea scazuta, fructele si legumele pot ingheta partial, iar tesuturile se distrug. Asta le face vulnerabile la contaminarea bacteriana si degradarea mai rapida odata ce sunt aduse la temperatura camerei.
2.
Indeparteaza fructele si legumele stricate
Fructele si legumele patate, prea coapte sau stricate – trebuie indepartate din frigider. Ele pot contamina  si „strica” foarte usor produsele sanatoase depozitate in apropiere.
Fructele si legumele sanatoase, care au coaja (pielita) intacta, sunt destul de rezistente. Asa ca inainte de a le pune in frigider verifica-le si indeparteaza-le pe cele zgariate, lovite sau stricate. Pe cele din urma poti sa le gatesti imediat sau sa le congelezi dupa ce le tai partile deteriorate. Afla mai multe detalii despre congelarea legumelor aici, iar despre cea a
 fructelor aici.
3. Foloseste pungi de plastic perforate pentru ambalare
Pentru depozitarea legumelor si fructelor in frigider sunt recomandate pungile de plastic perforate. Ele permit circularea aerului (intr-o oarecare masura) dar si mentinerea umezelii in interior. Se previne astfel condensul  prea mare sau deshidratarea excesiva.
Atunci cand produsele vegetale sunt tinute in pungi de plastic ermetic inchise, apa (rezultata in procesul de respiratie) formata prin condens le face sa putrezeasca sau sa mucegaiasca.
4. Asigura-te ca fructele si legumele sunt zvantate inainte de a le pune in frigider
Asa cum am precizat si mai sus, excesul de apa deterioreaza fructele si legume. Ai grija mai ales cand cumperi zarzavaturi cu frunze-precum salata verde, spanacul, loboda, mararul, patrunjelul- sa fie cat mai zvantate posibil.
Daca ai cumparat spanac proaspat din piata, asigura-te ca nu este proaspat stropit cu apa, cum fac mai toti comerciantii de la noi. Pe langa faptul ca vei plati si apa, care atarna mai greu la cantar, te vei trezi -daca nu l-ai gatit intr-o zi sau doua- ca nu prea mai ai ce pregati. Se va strica mult mai repede decat in mod normal.
5. Fructele, legumele si etena
Etena sau etilena este un gaz inodor, incolor, produs de anumite fructe si legume, cu rolul de a stimula coacerea lor.
Mai este denumita si hormonul coacerii.
Alimentele care emana cele mai mari cantitati de etena sunt merele, caisele, pepenele galben, smochinele. Daca acestea sunt depozitate in preajma unor fructe necoapte, le vor grabi coacerea, ca urmare a stimularii provocate de etena.
Asadar, nu aseza in frigider fructele mai sus numite langa fructe si legume care sunt deja coapte si care se pot altera mai devreme.

Ori ai gasit o radacina uscata de pastarnac ratacita printre rafturile frigiderului, numai buna de expus la Antipa? Trebuie sa recunosc, rusinata, ca mie mi s-a intamplat, si nu doar o data.  Cine spune ca nu i s-a intamplat asa ceva, cel mai probabil minte.
Iata, la rece, cum putem creste „speranta de viata” a legumelor si fructelor tinute in frigider.
1. Mentine o  temperatura  adecvata in interiorul frigiderului

Temperatura ideala din interiorul frigiderului este de 3-40C, maxim 50C. La aceste temperaturi sunt incetinite procesele normale de descompunere ale fructelor si legumelor. O crestere a temperaturii, chiar si cu cateva grade, duce la dezvoltarea si inmultirea bacteriilor si mucegaiurilor care degradeaza prematur fructele si legumele.

Pe de alta parte, daca temperatura este prea scazuta, fructele si legumele pot ingheta partial, iar tesuturile se distrug. Asta le face vulnerabile la contaminarea bacteriana si degradarea mai rapida odata ce sunt aduse la temperatura camerei.

2. Indeparteaza fructele si legumele stricate

Fructele si legumele patate, prea coapte sau stricate – trebuie indepartate din frigider. Ele pot contamina  si „strica” foarte usor produsele sanatoase depozitate in apropiere.

Fructele si legumele sanatoase, care au coaja (pielita) intacta, sunt destul de rezistente. Asa ca inainte de a le pune in frigider verifica-le si indeparteaza-le pe cele zgariate, lovite sau stricate. Pe cele din urma poti sa le gatesti imediat sau sa le congelezi dupa ce le tai partile deteriorate. Afla mai multe detalii despre congelarea legumelor aici, iar despre cea a  fructelor aici.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

3. Foloseste pungi de plastic perforate pentru ambalare

Pentru depozitarea legumelor si fructelor in frigider sunt recomandate pungile de plastic perforate. Ele permit circularea aerului (intr-o oarecare masura) dar si mentinerea umezelii in interior. Se previne astfel condensul  prea mare sau deshidratarea excesiva.

Atunci cand produsele vegetale sunt tinute in pungi de plastic ermetic inchise, apa (rezultata in procesul de respiratie) formata prin condens le face sa putrezeasca sau sa mucegaiasca.

4. Asigura-te ca fructele si legumele sunt zvantate inainte de a le pune in frigider

Asa cum am precizat si mai sus, excesul de apa deterioreaza fructele si legume. Ai grija mai ales cand cumperi zarzavaturi cu frunze-precum salata verde, spanacul, loboda, mararul, patrunjelul- sa fie cat mai zvantate posibil.

Daca ai cumparat spanac proaspat din piata, asigura-te ca nu este proaspat stropit cu apa, cum fac mai toti comerciantii de la noi. Pe langa faptul ca vei plati si apa, care atarna mai greu la cantar, te vei trezi -daca nu l-ai gatit intr-o zi sau doua- ca nu prea mai ai ce pregati. Se va strica mult mai repede decat in mod normal.

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: A murit interpretul de muzică populară Mărin Cornea- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

5. Fructele, legumele si etena

Etena sau etilena este un gaz inodor, incolor, produs de anumite fructe si legume, cu rolul de a stimula coacerea lor. Mai este denumita si hormonul coacerii.

Alimentele care emana cele mai mari cantitati de etena sunt merele, caisele, pepenele galben, smochinele. Daca acestea sunt depozitate in preajma unor fructe necoapte, le vor grabi coacerea, ca urmare a stimularii provocate de etena.
Asadar, nu aseza in frigider fructele mai sus numite langa fructe si legume care sunt deja coapte si care se pot altera mai devreme.

 


Abonează-te pe


TAGURI
Life
Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si