Tii post?! Trebuie sa stii la ce riscuri majore te expui, din cauza chimicalelor din produsele de post
Tofu cu clorura de calciu (solutie care se foloseste la îndepartarea ghetei de pe sosele). Consumul frecvent de margarina poate duce la marirea ficatului, rinichilor, infarct miocardic si accident vascular cerebral. 1 din 2 produse contine acid citric. 1 din 4 produse contine metabisulfit de sodiu 1 din 5 produse contine cate 2 conservanti.
1 din 6 produse contine caragenan. 1 din 8 produse contine clorura de calciu. 1 din 10 produse contine monoglutamat de sodiu. Numai 10% din produsele analizate nu contin aditivi alimentari.
Studiul privind calitatea produselor vegetale consumate frecvent de catre consumatori în perioada postului, face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa învatam sa întelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) îsi propun sa-i învete pe consumatori sa înteleaga eticheta produselor alimentare astfel încat acestia sa faca achizitii în cunostinta de cauza. Totodata, Asociatia Pro Consumatori (APC) îsi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma în privinta unor produse alimentare bogate în grasimi vegetale hidrogenate, sare si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, în vederea realizarii unui studiu privind calitatea produselor vegetale 35 de preparate si semipreparate din marile structuri comerciale.
Au fost analizate produsele fabricate/distribuite de urmatoarele societati comerciale: Carrefour, Via-Trend, Cris-Tim, Europrod/Agricola, Ocean Fish, Pirifan Distribution, Olimp Company, Unilever, Malita Saray Food, Kaufland, Compania Indiilor Orientale, Penny, Scandia Sibiu, Inedit, Fito-Fitt, Unicarm, Deserta, Viotros/Grecia si Alpro Com Va.
Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti din cadrul APC, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu.
La realizarea studiului s-au avut în vedere urmatoarele obiective:
Îmbunatatirea nivelului de informare al consumatorului de produse vegetale/de post prin furnizarea de informatii rezultate în urma
analizei acestor tipuri de produse.
Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs în vederea prezentarii unor puncte de vedere privind calitatea acestora.
Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate si prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sanatatii consumatorului de produse vegetale/de post.
Îmbunatatirea nivelului de informare a consumatorului de produse vegetale/de post prin furnizarea de informatii rezultate în urma analizei acestor tipuri de produse.
Rostul postirii înaintea unei mari sarbatori are multe semnificatii si efecte dezirabile deopotriva pentru trup, ca si pentru suflet. Corpul celui ce posteste echilibrat se curata de toxine, se regenereaza si se gaseste pregatit pentru o receptare superioara a placerii bucatelor din ziua de sarbatoare. Pentru suflet, postul este o perioada de gimnastica spirituala în care gandul negru este tinut departe, mintea îsi gaseste rosturile si libertatea, curatindu-se de informatia multa, inutila si chiar daunatoare, primenindu-ne pentru momentele bine ritmate ale sarbatorii. Acest antrenament periodic, fizic si spiritual, se constituie într-o alternativa valoroasa redescoperita mereu si mereu, de catre fiecare generatie, la noianul de înnoiri pe care tentatiile universului cotidian, pe de o parte, si natura umana curioasa si insatiabila, pe de alta parte, le perpetueaza.
De la confesiune la confesiune, postul poate avea un continut destul de diferit, de la interzicerea consumului de produse de origine animala (ortodocsi), la abtinerea de la consumul de carne (catolici), pana la interzicerea consumului oricarui aliment în timpul zilei (baptisi, traditie apropiata de postul din credintele orientale), acestea fiind doar cateva din
diferentele care se refera la post. La acestea se adauga faptul ca pestele si produsele de pescuit au un statut special, fiind considerate sau nu alimente prohibite, de la confesiune la confesiune, de la zona la zona si de la un secol la altul. Mai trebuie precizat ca postul este regula pentru maturi; oriunde si oricand au existat si exista exceptii pentru copii, persoane cu probleme de sanatate, batrani etc. Este cunoscut, de asemenea, ca postul înseamna nu doar abtinere de la mancare, ci si de la o seama de alte surse de placere, bine cunoscute de credinciosi.
Consumatorul contemporan are de unde alege. Problema care apare este legata de satisfactia pe care o simte consumatorul în fata acestei oferte, satisfactie care este neaparat legata de orizontul dorintelor sale.
Denumirea alimentelor este fundamentala – aceasta descrie adevarata natura a produselor alimentare si ajuta consumatorii sa distinga un produs de altul. Verificarea etichetelor în cazul produselor alimentare din categoria produselor de post trebuie sa fie mai frecventa, cu scopul de a asigura ca sunt complete, corecte si nu induc în eroare consumatorii.
Cu toate acestea, producatorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioara nume atragatoare si înselatoare. Consumatorii pot avea greutati în a face diferente între un produs fara aditivi si unul cu încarcatura chimica mare. Într-adevar, ca regula generala, acolo unde apa adaugata depaseste 5% din greutatea oricarui produs finit, ar trebui sa apara pe lista ingredientelor.
Au fost achizitionate urmatoarele produse alimentare folosite de catre consumatori în perioada posturilor:
Fasole batuta cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu si acid citric (Carrefour)
Salata Humus Daniela’s cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Via-Trend)
Chiftelute de legume cu caragenan si guma de guar (Carrefour)
Salata de vinete cu ceapa cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Carrefour)
Humus cu sorbat de potasiu si acid citric (Cris-Tim)
Fantezie cu legume cu monoglutamat de sodiu si carbonat de sodiu (Europrod/Agricola)
Salata de humus Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Ocean Fish)
Fasole batuta Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Ocean Fish)
Fulgi de fasole Foods Exclusive cu acid citric, metabisulfit de sodiu, mono si digliceride ale acizilor grasi si difosfat disodic (Pirifan Distribution)
Fulgi pentru piure de cartofi Malita cu metabisulfit de sodiu, mono-digliceride ale acizilor grasi si curcumina
Fasole batuta instant Jasmin cu mono digliceride ale acizilor grasi, difosfati, metabisulfit de sodiu, palmitat de ascorbil si acid citric (Olimp Company)
Piure de cartofi Knorr cu mono digliceride ale acizilor grasi, difosfat de sodiu si metabisulfit de sodiu (Unilever)
Fulgi pentru fasole batuta Malita cu mono digliceride ale acizilor grasi, difosfat disodic, metabisulfit de sodiu, palmitat de ascorbil si acid citric (Malita Saray Food)
Piure K Classic cu mono si digliceride ale acizilor grasi, esteri ai acidului ascorbic cu acizi grasi, metabisulfit de sodiu si curcumina (Kaufland)
Fulgi pentru fasole batuta C+C cu pirofosfat acid de sodiu, mono si digliceride ale acizilor grasi, metabisulfit de sodiu, acid citric si butilhidroxianisol
Pasta vegetala tartinabila Penny cu polifosfati, clorura de potasiu, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono si digliceridele acizilor grasi, monoglutamat de sodiu, guma xantan, ascorbat de sodiu, acid citric, caragenan, caramel si carmin.
Aperitiv vegetal cu seminte de in (2,5%) si ulei de cimbru fara aditivi (Scandia Sibiu)
Pasta vegetala Carrefour cu caragenan, glutamat monosodic, di-polifosfati de sodiu si carmin.
Pate vegetal din boabe de soia (32%) Inedit – fara aditivi
Fasole batuta de la Cris-Tim cu sorbet de potasiu, benzoat de sodiu si acid citric
Sos de maioneza Inedit cu acid citric, guma de xantan, guma de guar si sorbat de potasiu (SC Inedit SRL)
Tofu în saramura Inedit cu clorura de calciu
Tofu Natur Fito-Fitt cu clorura de calciu (Fito- Fitt Covasna)
Tofu framantat Fito-Fitt cu clorura de calciu (Fito-Fitt Covasna)
Baton vegetal din tofu Inedit cu citrat trisodic, ascorbat de sodiu, guma carruba, guma xantan si acid citric
Drob de ciuperci Fito-Fitt cu clorura de calciu (Fito-Fitt Covasna)
Pasta vegetala cu ceapa verde Unicarm cu cargenan, polifosfat de sodiu, acid izoascorbic si caramel (Unicarm)
Preparat vegetal Cizzy cu difosfat de sodiu, polifosfat de sodiu, guma locust, caragenan, acid citric si sorbat de potasiu (Deserta)
Vursti vegetali Fito-Fitt, fara aditivi (Fito-Fitt Covasna)
Specialitate vegetala pe baza de grasimi si uleiuri vegetale Viofast cu acid citric si acid sorbic (Viotros Grecia)
Soia Yofu cirese Alpro cu citrat de tricalciu, citrat de sodiu si acid citric (Alpro Com Va)
Grasime tartinabila vegetala cu 25% grasime cu mono si digliceride ale acizilor grasi, poliricinoleat de poliglicerina, acid sorbic si acid citric (Carrefour)
Grasime tartinabila cu 25% grasime Sarina Family cu mono si digliceride ale acizilor grasi, poliricinoleat de poliglicerina, acid citric, sorbat de potasiu si beta-caroten(Mega Image)
Grasime tartinabila cu 30% grasime Becel Light cu mono si digliceride ale acizilor grasi si acid citric (Unilever)
Grasime tartinabila vegetala cu 20% grasime Delma Sandvis cu poliglicerol, poliricinoleat, mono si digliceride ale acizilor grasi si acid citric (Unilever)
Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs în vederea prezentarii unor puncte de vedere privind calitatea acestora.
La realizarea studiului s-au avut în vedere prevederile legale în vigoare referitoare la etichetarea alimentelor si în mod special:
- Prevederile privind ingredientele, modul de introducere pe eticheta si indicarea ingredientelor cu potential alergen.
- Prevederile privind denumirea sub care este vandut alimentul- care trebuie sa corespunda naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietatilor alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricatie.
Legislatia în vigoare precizeaza faptul ca pe o eticheta ingredientele se mentioneaza în ordine descrescatoare din punct de vedere al cantitatii regasite în alimentul respectiv, adica primul ingredient se regaseste în produsul respectiv în cantitatea cea mai mare, cel de-al doilea ingredient se regaseste într-o cantitate mai mica decat primul,  s.a.m.d.
Scopul etichetarii – este acela de a oferi consumatorilor informatiile necesare, suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel încat sa permita acestora sa aleaga acel produs care corespunde exigentelor lor din punctul de vedere al nevoilor si posibilitatilor lor financiare, precum si de a cunoaste eventualele riscuri la care ar putea fi supusi. Informatiile înscrise pe eticheta- care nu trebuie sa induca în eroare consumatorii în privinta caracteristicilor alimentului si, în special, a naturii, identitatii, proprietatilor, compozitiei, cantitatii, durabilitatii, originii sau provenientei sale, precum si a metodelor de fabricatie sau de productie.
Ingredientele regasite în compozitia produselor de post analizate sunt urmatoarele: apa, grasime vegetala din nuca de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapita, fibre de Psyllium, fibre de inulina, pesmet din grau, sare iodata, zahar, sirop de glucoza, sirop de caramel, dextroza, fructoza, lecitina din soia, amidon, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, curcumina, arome si pectine, fulgi de cartofi, fasole pudra, mazare pudra, fulgi de mazare, fulgi de fasole uscata, faina de fasole, faina de mazare, cartofi deshidratati, ulei de soia, ulei de floarea soarelui, ceapa deshidratata, rosii pudra, morcov deshidratat, mustar praf, faina de grau, fibre de mazare, amidon de cartof, amidon nativ, izolat de soia, drojdie pulbere, proteina vegetala hidrolizata din porumb si rapita, fibra de grau, proteina vegetala de soia, extract din fructe si legume, sare de mina neiodata, usturoi, boia dulce, nucsoara, piper boabe, foi de dafin, porumb.
Arome – termenul se refera la produsele care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma si care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.
Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate si prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sanatatii consumatorului de produse vegetale/de post.
În cele 35 de produse vegetale s-au identificat 31 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza:E100– curcumina, E120 – carmin/cosenila, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160a – beta-caroten, E160c – extract de paprika, E200 – acid sorbic, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, E223 – metabisulfit de sodiu, E304 – palmitat de ascorbil, E316 – izoascorbat de sodiu ,E320 – butilhidroxianisol (BHA), E322 – lecitina din soia/floarea soarelui, E330 – acid citric, E331 – citrati de sodiu,  E407 – caragenan, E410 – guma de carruba, E412 – guma de guar, E414 – guma arabica, E415 – guma de xantan,  E417 – guma tara, E440 – pectina, E450 – difosfat disodic, E452 – polifosfatii, E460 – guma de celuloza, E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi, E476 – poliricinoleat de poliglicerina, E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu, E509- clorura de calciu, E621 – monoglutamat de sodiu.
Dintre aditivii alimentari identificati în produsele vegetale/de post analizate, urmatorii sunt suspecti de aparitia unor probleme grave de sanatate, astfel:
E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului în organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane.
E120 – carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si  zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.
E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
E200 – acid sorbic este un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii. E200 provoaca reactii alergice la nivelul pielii, tulburari respiratorii.
E211 – benzoat de sodiu este un conservant cu actiune antibacteriana si antifungica în mediul acid. Asupra acestuia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.
E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
E223- metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reactii alergice la persoanele sensibile la sulfiti, incluzand reactii respiratorii la astmatici, soc anafilactic sau altfel de reactii alergice la persoanele sensibile.
E304 – palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smaltul dintilor.
E316 – izoascorbat de sodiu este o substanta care prelungeste perioada de pastrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
E320 – butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si cu efecte estrogenice.
E330 – acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
E331 – citrati de sodiu (saruri de sodiu ale acidului citric) sunt folositi si ca agenti de reglare a aciditatii produselor alimentare, ca antioxidanti, conservanti sau arome, produce efecte secundare ca greata, voma, crampe abdominale si musculare, reactii alergice, amortirea extremitatilor, oboseala, ritm cardiac anormal, crize, ameteala, respiratie greoaie etc.
E407 – caragenan, agent de îngrosare. Unele studii au aratat ca poate avea un efect toxic, putand provoca ulcer si cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o masura de precautie.
E410 – guma de carruba, agent de îngrosare. Poate provoca scaderea eficientei anumitor substante (enzime) care ajuta digestia.
E412 – guma de guar, agent de îngrosare. Poate provoca alergii.
E415 – guma de xantan este produsa prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulenta, diaree, crampe abdominale si scaderea glicemiei.
E440 – pectina, agent de îngrosare. Poate fermenta în intestinul gros, provocand flatulenta.
E450 – difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reactii alergice, tulburari de tranzit intestinal si modifica echilibrul calciu-fosfor din organism.
E452 – polifosfatii pot provoca alergii, dereglari hormonale, boli intestinale si cresterea valorii colesterolului. Polifosfatii dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, împiedicand fixarea calciului în oase, favorizand aparitia osteoporozei.
E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi. Aditivii E471 contin amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti în uleiuri si grasimi alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.
E476 – poliricinoleat de poliglicerina este un emulgator si stabilizator artificial care poate provoca marirea ficatului si a rinichilor.
E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu este un emulgator.
E509 – clorura de calciu (în unele sortimente de tofu se foloseste ca potentiator de arome, agent de întarire si acidifiant). Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determina o serie de reactii, printre care: gust calcaros în gura, dureri de stomac, bufeuri, greata si varsaturi, lipsa apetitului, sete extrema, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, coma.
E621 – monoglutamat de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Nu trebuie consumat de femei însarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci.

Studiul privind calitatea produselor vegetale consumate frecvent de catre consumatori în perioada postului, face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa învatam sa întelegem eticheta!”.

Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) îsi propun sa-i învete pe consumatori sa înteleaga eticheta produselor alimentare astfel încat acestia sa faca achizitii în cunostinta de cauza.

Totodata, Asociatia Pro Consumatori (APC) îsi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma în privinta unor produse alimentare bogate în grasimi vegetale hidrogenate, sare si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, în vederea realizarii unui studiu privind calitatea produselor vegetale 35 de preparate si semipreparate din marile structuri comerciale.


Au fost analizate produsele fabricate/distribuite de urmatoarele societati comerciale: Carrefour, Via-Trend, Cris-Tim, Europrod/Agricola, Ocean Fish, Pirifan Distribution, Olimp Company, Unilever, Malita Saray Food, Kaufland, Compania Indiilor Orientale, Penny, Scandia Sibiu, Inedit, Fito-Fitt, Unicarm, Deserta, Viotros/Grecia si Alpro Com Va.

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti din cadrul APC, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu.
La realizarea studiului s-au avut în vedere urmatoarele obiective:

Îmbunatatirea nivelului de informare al consumatorului de produse vegetale/de post prin furnizarea de informatii rezultate în urma analizei acestor tipuri de produse.Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs în vederea prezentarii unor puncte de vedere privind calitatea acestora.Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate si prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sanatatii consumatorului de produse vegetale/de post.

Îmbunatatirea nivelului de informare a consumatorului de produse vegetale/de post prin furnizarea de informatii rezultate în urma analizei acestor tipuri de produse.Rostul postirii înaintea unei mari sarbatori are multe semnificatii si efecte dezirabile deopotriva pentru trup, ca si pentru suflet. Corpul celui ce posteste echilibrat se curata de toxine, se regenereaza si se gaseste pregatit pentru o receptare superioara a placerii bucatelor din ziua de sarbatoare.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Pentru suflet, postul este o perioada de gimnastica spirituala în care gandul negru este tinut departe, mintea îsi gaseste rosturile si libertatea, curatindu-se de informatia multa, inutila si chiar daunatoare, primenindu-ne pentru momentele bine ritmate ale sarbatorii. Acest antrenament periodic, fizic si spiritual, se constituie într-o alternativa valoroasa redescoperita mereu si mereu, de catre fiecare generatie, la noianul de înnoiri pe care tentatiile universului cotidian, pe de o parte, si natura umana curioasa si insatiabila, pe de alta parte, le perpetueaza.

De la confesiune la confesiune, postul poate avea un continut destul de diferit, de la interzicerea consumului de produse de origine animala (ortodocsi), la abtinerea de la consumul de carne (catolici), pana la interzicerea consumului oricarui aliment în timpul zilei (baptisi, traditie apropiata de postul din credintele orientale), acestea fiind doar cateva din diferentele care se refera la post. La acestea se adauga faptul ca pestele si produsele de pescuit au un statut special, fiind considerate sau nu alimente prohibite, de la confesiune la confesiune, de la zona la zona si de la un secol la altul.

Mai trebuie precizat ca postul este regula pentru maturi; oriunde si oricand au existat si exista exceptii pentru copii, persoane cu probleme de sanatate, batrani etc. Este cunoscut, de asemenea, ca postul înseamna nu doar abtinere de la mancare, ci si de la o seama de alte surse de placere, bine cunoscute de credinciosi.

Consumatorul contemporan are de unde alege. Problema care apare este legata de satisfactia pe care o simte consumatorul în fata acestei oferte, satisfactie care este neaparat legata de orizontul dorintelor sale.

Denumirea alimentelor este fundamentala – aceasta descrie adevarata natura a produselor alimentare si ajuta consumatorii sa distinga un produs de altul. Verificarea etichetelor în cazul produselor alimentare din categoria produselor de post trebuie sa fie mai frecventa, cu scopul de a asigura ca sunt complete, corecte si nu induc în eroare consumatorii.

Cu toate acestea, producatorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioara nume atragatoare si înselatoare. Consumatorii pot avea greutati în a face diferente între un produs fara aditivi si unul cu încarcatura chimica mare. Într-adevar, ca regula generala, acolo unde apa adaugata depaseste 5% din greutatea oricarui produs finit, ar trebui sa apara pe lista ingredientelor.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2025: Racii sunt pregătiți să renunțe la lucrurile care le aduc suferință. Balanțele decid să se împace cu o persoană din trecutul lor- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

 

Ingredientele regasite în compozitia produselor de post analizate sunt urmatoarele: apa, grasime vegetala din nuca de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapita, fibre de Psyllium, fibre de inulina, pesmet din grau, sare iodata, zahar, sirop de glucoza, sirop de caramel, dextroza, fructoza, lecitina din soia, amidon, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, curcumina, arome si pectine, fulgi de cartofi, fasole pudra, mazare pudra, fulgi de mazare, fulgi de fasole uscata, faina de fasole, faina de mazare, cartofi deshidratati, ulei de soia, ulei de floarea soarelui, ceapa deshidratata, rosii pudra, morcov deshidratat, mustar praf, faina de grau, fibre de mazare, amidon de cartof, amidon nativ, izolat de soia, drojdie pulbere, proteina vegetala hidrolizata din porumb si rapita, fibra de grau, proteina vegetala de soia, extract din fructe si legume, sare de mina neiodata, usturoi, boia dulce, nucsoara, piper boabe, foi de dafin, porumb.

Arome – termenul se refera la produsele care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma si care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.

 

 


Abonează-te pe


TAGURI
Life
Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si