Rozmarinul este recunoscut pentru activarea si imbunatatirea functiilor digestive si in special pentru facilitarea functiei vezicii biliare (este colagog, facilitand evacuarea bilei). Este un antispastic si are o actiune stimulanta asupra sistemului nervos, fiind indicat in tratamentul diverselor cazuri de astenie. Este folosit si pentru tratarea infectiilor din sfera ORL, in special pentru calmarea tusei si tratarea bronsitelor.
Pe cale externa este folosit pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulatia sanguina periferica.
O baie in care se adauga ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii, scrie Agerpres.
in scop terapeutic se utilizeaza partea aeriana a plantei, proprietatile rozmarinului fiind date de frunze si de inflorescente. Cel mai simplu mod de folosire este sub forma de infuzie sau decoct.
Uleiul de rozmarin se poate folosi pentru masaj, pentru baie, sau se poate lua pe cale orala, sub forma de picaturi. Nu este insa indicat femeilor insarcinate, copiilor sau persoanelor care au hipersensilitate la aceasta planta. Depasirea dozei terapeutice poate duce la aparitia convulsiilor, de aceea utilizarea uleiului volatil trebuie facuta cu maxima atentie.
Ceaiul de rozmarin accelereaza tranzitul intestinal, fortifica organismul slabit, incetineste procesul de imbatranire si este energizant.
in cosmetica, extractele pe baza de rozmarin sunt utilizate pentru obtinerea lotiunilor care ajuta la regenerarea parului si previn caderea excesiva a acestuia, precum si la tratarea tenului uscat, matur, cuperotic.