Toate femeile trebuie să știe acest lucru! Ce sunt celulele scumoase?
Test Babes - Papanicolau. Interpretare Papanicolau. Celule scumoase. Celule ASCUS. Test Papanicolau. Celule scuamoase Papanicolau
Test Babes Papanicolau. Interpretare Papanicolau. Celule scuamoase. Celule ASCUS. Test Papanicolau. Celule scuamoase Papanicolau. Rezultate Papanicolau. Testul Babes- Papanicolau consta in analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafata colului uterin (cevix) si se foloseste pentru a detecta celulele cervicale anormale sau neobisnuite (celule atipice) sau pentru a descoperi unele semne de infectie in aceasta zona.
Testul Babes- Papanicolau este un test simplu fiind o metoda foarte buna pentru a gasi o schimbare la nivelul colului uterin care ar putea duce la cancer.
Manevra de colectare a celulelor pentru testul Babes- Papanicolau dureaza doar cateva secunde si este nedureroasa.
Cateva celule din suprafata colului uterin sunt colectate cu o spatula de lemn, tampon de bumbac, sau o periuta de plastic. Deoarece colul uterin (cervixul) nu are terminatii nervoase, nu veti simti manevra. Celulele recoltate sunt apoi plasate pe o lamela de sticla, sau pot fi plasate intr-un fluid. Aceasta mostra este apoi trimisa catre un laborator de specialitate pentru examinare.
normal- nu exista celulele anormale
inflamatie- existenta unor celule usor anormale care se poate datora unei infectii
anomalii- celule anormale care pot insemna modificari pre-canceroase:
ASCUS- modificari ale celulelor epiteliului scuamos; in peste 50% din cazuri este prezenta o infectie cu HPV cu risc inalt oncogen. Acest rezultat este foarte comun.
Medicul va va recomanda fie repetarea testului Babes-Papanicolau intr-un interval de 4- 6 luni sau o evaluare mai aprofundata a colului uterin (cervix)- testare HPV, colposcopie
L- SIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut)- modificari ale epiteliului scuamos situate in 1/3 a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Necesita repetarea testului Babes-Papanicolau la 6- 9 luni si colposcopie in cazul persistentei rezultatului L-SIL
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
H-SIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt)- modificari ale epiteliului scuamos situate in 2/3 superioara a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Necesita colposcopie+ biopsie si examen histopatologic
AGC- anomalii ale epiteliului glandular. Necesita curetaj de endocol si examen histopatologic
cancer- celulele s-au raspandit in parti mai profunde ale colului uterin
Test Babes Papanicolau. Interpretare Papanicolau. Celule scuamoase. Celule ASCUS. Test Papanicolau. Celule scuamoase Papanicolau. Rezultate Papanicolau. Ca orice test de laborator, rezultatele neconcludente sunt posibile din cauza:
De cand testul Bebes- Papanicolau este folosit in depistarea starilor patologice, numarul cazurilor de cancer de col uterin a scazut.
Acesti termeni sunt folositi pentru a descrie anomaliile de la nivelul celulelor colului uterin, insa sunt utilizati in situatii diferite:
Este un termen folosit pentru a descrie rezultatul testului Papanicolau. “Scuamoasa” se refera la tipul de celula care formeaza straturile de tesut care acopera colul uterin. Testul Papanicolau este un test de screening si nu poate aprecia cu exactitate cat de severe sunt modificarile la nivelul celulelor cervicale. Cand rezultatul la testul Papanicolau este anormal, este nevoie de o biopsie cervicala pentru a preciza daca sunt prezente leziuni precanceroase sau canceroase.
Test Babes Papanicolau. Interpretare Papanicolau. Celule scuamoase. Celule ASCUS. Test Papanicolau. Celule scuamoase Papanicolau. Rezultate Papanicolau. Este un termen folosit pentru a descrie rezultatul biopsiei cervicale. CIN descrie modificarile curente la nivel celular. CIN este clasificat ca CIN 1, 2 sau 3. CIN 1 indica modificari usoare (de grad scazut) care frecvent dispar singure, fara tratament. CIN 2 este utilizat pentru modificari moderate, iar CIN 3 pentru anomalii mai severe (de grad inalt). CIN 2 si CIN 3 pot duce la aparitia cancerului de col uterin. Din acest motiv, se numesc leziuni “precanceroase”.
Testul Papanicolau se efectueaza pentru a evidentia precoce prezenta modificarilor la nivelul celulelor colului uterin cauzate de infectia persistenta cu HPV.
ASC-US: reprezinta abrevierea de la “celule atipice scuamoase de semnificatie nedeterminata”. Practic inseamna ca unele celule nu sunt normale sau “tipice”. De obicei acest lucru nu este grav si poate fi cauzat de o infectie vaginala sau infectie HPV. Este cel mai frecvent rezultat anormal la testul Papanicolau.
LSIL: reprezinta abrevierea de la “leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut”. Practic inseamna ca exista modificari usoare in ceea ce priveste dimensiunea si aspectul celulelor, adeseori asociate cu prezenta unei infectii HPV care frecvent se va vindeca de la sine. In acest caz, medicul va stabili masurile necesare.
HSIL: reprezinta abrevierea de la “leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt”. Practic acest tip de leziuni sunt mai severe si pot progresa spre cancer. Impreuna cu medicul vei discuta masurile necesare pentru preventia cancerului de col uterin.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
ASC-H: reprezinta abrevierea de la “celule scuamoase atipice, nu se poate exclude HSIL”. Inseamna ca au fost gasite modificari la nivelul celulelor cervicale care indica suspiciunea pentru prezenta HSIL.
AGC: preprezinta abrevierea de la “celule glandulare atipice”. Celulele glandulare sunt un alt tip de celule care formeaza stratul subtire de tesut care acopera canalul interior al colului uterin. Celulele glandulare sunt de asemenea prezente in interiorul uterului. Un rezultat AGC inseamna ca au fost gasite anomalii in celulele glandulare care ridica suspiciunea pentru prezenta leziunilor precanceroase sau a cancerului.
Test Babes Papanicolau. Interpretare Papanicolau. Celule scuamoase. Celule ASCUS. Test Papanicolau. Celule scuamoase Papanicolau. Rezultate Papanicolau.