Grupurile Foodwatch și Bloom au spus că autoritățile au trebuit să reducă nivelurile permise de metal greu în conservele de pește.

Citește și: Sucul verde care nimicește colesterolul rău. Se prepară rapid, din doar două ingrediente

Potrivit studiului citat, toate cele 148 de cutii de ton selectate aleatoriu în Marea Britanie, Franța, Italia, Germania și Spania, care au fost testate într-un laborator independent "au fost contaminate cu mercur”.

Tonul rezistă mai bine la mercur decât alți pești

Grupul, care militează pentru protecția oceanelor, a spus că în mai mult de jumătate dintre cutii, nivelul de mercur a fost mai mare decât limita maximă de 0,3 miligrame pe kilogram pentru mercur în alți pești.

"La nivelul Uniunii Europene și a statelor civilizate doar asociațiile de protecția consumatorilor fac aceste tipuri de evaluări și de studii, fiindcă este în atribuția acestor entități, cum și noi facem acele monitorizări cu privire la studii și teste comparative pe diferite produse", spune Sorin Mierlea, șeful Info Cons România.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Bloom a spus că nivelurile de mercur acceptate în prezent de 1 miligram pe kilogram au fost stabilite pentru a se asigura că „95 la sută” din tonul capturat este vândut

„Acesta este motivul pentru care tonul, printre cele mai contaminate specii, are o toleranță maximă la mercur de trei ori mai mare decât speciile mai puțin contaminate”, se arată în comunicatul prezentat de presa internațională.

Mercurul, extrem de periculos pentru sănătate

Cele două ONG-uri subliniază că ”niciun motiv sanitar nu justifică această diferenţă. Mercurul nu este mai puţin toxic dacă este ingerat cu ton, singura care contează este concentraţia de mercur a alimentului”.

În ocean, mercurul se amestecă cu bacterii şi se transformă în metilmercur, un derivat şi mai toxic.

”Mercurul elementar şi metilmercurul sunt toxice pentru sistemele nervoase(...). După expunere, pot fi observate tulburări neurologice şi comportamentale”, potrivit OMS.

Semnalul de alarmă al medicilor din România

"Există sigur niște doze minime admise care înseamnă între 0,3 și 1 miligram per kilogram produs proaspăt, adică dacă discutăm despre pește sau fructe de mare", spune dr. Florin Ioan Bălănică.

Iar pentru ton limita este cea maximă admisă de UE, adică de un miligram per kilogram, însă medicii trag un semnal de alarmă: metalele grele acumulate în corpul nostru pot duce la probleme grave de sănătate.

"Mercurul prezent în alimente de patologii neurologice, patologii digestive, patologii metabolice", explică medicul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si