Astfel, importanța gestionării corecte a deșeurilor pentru un viitor sustenabil nu poate fi negată.

Unul dintre aspectele principale pe care orice antreprenor ar trebui să le cunoască înainte de a demara activitatea firmei sale este, prin urmare, cel legat de gestionarea și reciclarea deșeurilor. Această obligație nu este numai una morală, din punctul de vedere al sănătății pe termen lung al planetei noastre, ci și una legală, amenzile pentru nerespectarea standardelor anuale de reciclare ridicându-se până la sume destul de mari.

Iată care sunt trei dintre cele mai poluante sectoare de activitate economică și cum te poți asigura că atingi standardul de reciclare dacă te încadrezi într-unul dintre ele!

1. Industria alimentară/HoReCa

Industria alimentară și sectorul HoReCa sunt adesea asociate cu o cantitate semnificativă de deșeuri alimentare și ambalaje excesive. Restaurantele și magazinele alimentare generează deseori cantități mari de deșeuri organice, iar ambalajele din plastic și alte materiale similare contribuie într-un mod îngrijorător la poluarea mediului. Soluțiile pot include practici de gestionare a stocurilor mai eficiente, donarea surplusului alimentar și adoptarea ambalajelor biodegradabile pentru a minimiza efectul negativ asupra ecosistemului.

2. Industria electronicelor- comerț și/sau producție

Având în vedere avansul atât de rapid al tehnologiei, industria electronicelor devine în mod evident una dintre cele mai poluante, iar acest lucru se datorează, în cea mai mare parte, deșeurilor electronice. Obsolescența programată și lansările frecvente de noi produse, dar și creșterea consumului, conduc, în cele din urmă, la creșterea cantității de e-waste.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Reciclarea și reutilizarea componentelor electronice devin astfel imperative pentru a reduce efectele asupra mediului. Companiile din această industrie ar trebui, ca un prim pas, să promoveze proiectarea ecologică și să ofere, de asemenea, programe de reciclare pentru consumatori.

3. Industria textilă

Industria textilă, atât în ceea ce privește comercializarea, cât și producția, rămâne în continuare un pilon major în problema poluării, ca urmare a consumului masiv de resurse naturale, a utilizării substanțelor chimice dăunătoare, dar și a cantității mari de ambalaje folosite și deșeuri generate. Îmbunătățirea proceselor de producție, adoptarea materialelor sustenabile și gestionarea eficientă a deșeurilor pot aduce îmbunătățiri semnificative. Consilierea consumatorilor privind achiziționarea responsabilă a hainelor și reciclarea textilelor sunt, de asemenea, aspecte esențiale.

Pe lângă aspectele menționate mai sus, orice companie care activează într-unul dintre aceste domenii (printre altele) ar trebui să apeleze la un OIREP pentru ambalaje, specializat în preluarea și reciclarea deșeurilor conform normelor legale. Din acest punct de vedere, Eco Synergy este una dintre cele mai mari Organizații de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului și poate prelua responsabilitatea de gestionare a deșeurilor din ambalaje atât pentru producători, cât și pentru importatori sau comercianți.

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce ar fi făcut, de fapt, iubitul Mariei Diana în timp ce tânăra de 19 era atacată de urs: ”Totul s-a derulat în direct”- radioimpuls.ro

În concluzie, este important de subliniat faptul că efectul negativ asupra mediului înconjurător nu este determinat doar de tipul de afacere, ci și de practicile individuale ale fiecărei companii din aceste sectoare în parte. Adoptarea practicilor durabile, reciclarea, gestionarea conformă a deșeurilor și utilizarea materialelor prietenoase cu mediul sunt câteva dintre abordările cheie pentru minimizarea urmărilor negative pe termen lung.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si