Top 5 avantaje ale caselor din lemn
Casele din lemn castiga tot mai multi adepti, astfel ca, in ultima vreme, intalnim din ce in ce mai des, astfel de constructii si in oras, nu doar in zonele montane sau din margine de padure.
Oamenii se pare ca au descoperit avantajele lemnului, ca material de constructie, iar acestea nu sunt deloc putine la numar, in comparatie cu variantele „clasice”: imobilele din caramida sau beton. Dintre acestea:
Spre deosebire de casele din caramida sau din beton, care necesita o gama variata de materiale si presupun mai multe etape ce intarzie finalizarea lucrarii, constructia unei case din lemn dureaza mult mai putin.
Compartimentarea facila este un alt avantaj apreciat la casele din lemn, care vine „la pachet” cu un spatiu mult mai flexibil. Acest lucru este posibil datorita faptului ca peretii din interior nu au si rol de sustinere a structurii locuintei, astfel ca spatiul poate fi modificat dupa dorinta proprietarului, fara a periclita integritatea casei. Pentru structurile de interior, iti recomandam placile OSB Kronospan de 15 mm (2500x1250) de la MATHAUS, care se monteaza usor si repede. Totodata, acestea pot si oricand demontate si remontate la loc, ceea ce nu o sa poti face, niciodata, cu un perete din caramida sau beton.
Oricine doreste sa isi ridice o casa buna cu cheltuieli cat mai mici, iar cei care au ales lemnul ca material principal de constructie au tras lozul castigator. Casele din lemn sunt mai ieftine cu 30-35% fata de cele din caramida sau din beton, in timp ce o casa din placi OSB ajunge sa fie chiar si cu 50% mai ieftina.
De aceea, atunci cand iti construiesti o casa din lemn, nu trebuie sa faci eforturi pentru a minimiza cheltuielile, facand rabat de la calitate, pentru ca oricum vei iesi mai ieftin, in privinta costurilor de executie.Desi la prima vedere par mai fragile decat casele din caramida, locuintele din lemn sunt la fel de rezistente, in cazul unui seism. Aceasta proprietate se datoreaza faptului ca lemnul este un material flexibil, calitate care este preluata automat, de intreaga locuinta. O dovada de netagaduit vine din Japonia, tara aflata intr-o zona seismica foarte activa, si locul celei mai vechi locuinte de lemn din lume.
Lemnul are si calitatea de a fi un bun izolator termic, iar acest fapt se resimte in interiorul locuintelor. In timpul iernii, caldura se pastreaza pentru multa vreme in interior, iar vara, se mentine racoare, chiar daca temperaturile de afara sunt caniculare. Cu toate acestea, lemnul nu poate asigura singur confortul termic necesar, asa ca este necesara si o buna izolatie care sa il ajute. Cea mai buna varianta o reprezinta izolatia cu polistiren si vata minerala.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Daca aceste argumente te-au convins, mai trebuie sa iti amintim faptul ca lemnul din care construiesti casa trebuie tratat impotriva insectelor, care constituie dusmanul principal. Totodata, intreaga constructie trebuie ignifugata, pentru a reduce la minim riscul de incendiu – lemnul fiind un material usor combustibil.