In articol:
- Care sunt beneficiile vitaminei C?
- Ce cantitate de vitamina C putem consuma
- Care sunt fructele cu cel mai mare conținut de vitamina C
Vitamina C reprezintă un puternic antioxidant și îmbunătățește sistemul imunitar. Acidul ascorbic ajută la biosinteza colagenului, L-carnitinei, precum și în metabolismul proteinelor.
Care sunt beneficiile vitaminei C?
Vitamina C este solubilă în apă și se poate regăsi în mod natural în fructe și legume, având următoarele roluri:
-Contribuie la formarea unei proteine importante, utilizată pentru a face pielea, tendoanele, ligamentele și vasele de sânge;
-Repară și întreține cartilajul, oasele și dinții;
-Ajută la reducerea riscului de boli cronice;
-Poate diminua riscul de acid uric din sânge și poate ajuta la prevenirea atacurilor de gută;
-Îmbunătățește imunitatea;
-Protejează memoria și capacitatea de gândire.
Citeste si: Criza alimentara scumpeste fructele si legumele
Ce cantitate de vitamina C putem consuma
Pentru adulți, doza recomandată de vitamina C este de 65-90 mg/ zi până la limita de 2.000 mg/ zi. Fumătorii au nevoie cu 35 mg/zi mai multă Vitamina C spre deosebire de nefumători.
Citeste si: Alimente care ne ajută sistemul digestiv
Care sunt fructele cu cel mai mare conținut de vitamina C
5. Lămâia este considerată unul dintre cele mai sănătoase alimente.
4. Litchi este un fruct care conține aproape 72 mg de vitamina C pentru fiecare kilogram de produs. Fructele de litchi sunt unele bogate în fosfor, sodiu și potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale, la buna funcționare a sistemului nervos sau la sănătatea oaselor și a dinților.
3. Kiwi- s-a demonstar că 100 de grame de fruct proaspăt cules contribuie cu aproape 93 de mg de vitamina C. În cazul adulților, un singur kiwi poate asigura organismului doza zilnică de vitamina C recomandată.
2. Coacăzele negre conțin aproximativ 181 de mg de vitamina C. În același timp coacăzele negre au și alte beneficii: prezența acizilor grași polinesaturați în semințe, dar și prezența vitaminei A.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
1. Acerola sau Malpighia Glabra conține 1,6 grame de vitamina C pentru fiecare sută de grame de fruct. Acerola are o concentrație de 50 de ori mai mare decât cea a portocalei.
Alte fructe cu conținut ridicat de vitamina C: strugurii, cătina, zmeura, ananasul, dar și căpșunile.
Citeste si: Cate calorii are o banana?