Legatura legitima intre doi oameni a fost vazuta dintotdeauna ca un lucru sacru, care reuseste sa aduca impreuna prieteni, rude, colegi, acei oameni care ii iubesc pe miri si care le doresc din tot sufletul o viata frumoasa in doi, plina de impliniri si bucurii. Casatoria are o istorie indelungata, care nu intotdeauna a avut la baza dragostea intre doua persoane. In trecut, ea era realizata intre un barbat si o femeie in scopul de a mari capacitatea de munca a unei familii sau de a face noi aliante.
Daca, pe vremuri, tinerii nu aveau nimic de spus in alegerea partenerului, totul fiind decis de ceilalti din jur, astazi, situatia sta cu totul altfel. Unele obiceiuri de nunta se pastreaza aproape intacte, un exemplu in acest sens fiind mersul in asa-zisa luna de miere, o distractie care este menita sa-i uneasca si mai mult pe proaspetii insuratei. Foarte multe rezervari la agentia de turism karpaten.ro au fost facute in 2019 pentru mirii care isi doreau sa petreaca zile deosebite in tari exotice sau sa viziteze tinuturi necunoscute, dornici de aventura.
Iata cateva traditii interesante pe care mirii le pastreaza inca:
1. Schimbul de inele reprezinta promisiunea de credinta pe care mirii si-o fac unul altuia. Inca din Antichitate exista acest obicei, la egipteni acest lucru intamplandu-se doar cu aceasta ocazie. Pe vremuri, ritualul se realiza in cadrul ceremoniei religioase, iar acum este des intalnit si in cazul cununiilor civile, unde nu este considerat obligatoriu;
2. Mersul in luna de miere este un ritual matrimonial care nu mai inseamna sa petreci departe de casa 30 de zile, ci intre 3 si 7 zile, in functie de posibilitatile financiare ale mirilor. Acest obicei se pare ca are origini nordice, unde se impunea tinerilor casatoriti ca timp de 30 de zile sa se hraneasca cu hidromel, pe perioada in care tanarul isi rapea iubita si o tinea ascunsa de familie.
Daca mireasa ramanea insarcinata, cuplul se putea intoarce acasa. In perioada victoriana, in Marea Britanie, o asemenea escapada a fost vazuta ca un eveniment romantic, cand tinerii plecau intr-o excursie platita de parintii mirelui;
3. Voalul miresei continua sa ramana una dintre alegerile femeilor din punct de vedere al accesoriilor. Fetele si-l prind in par in ziua nuntii. Se pare ca, daca este pus in alta zi decat atunci, casatoria nu va dura mult. Pe vremuri, voalul era un simbol al luptei impotriva raului;
4. Buchetul este un element al nuntii la care mireasa nu va renunta.
In trecut, fetele care urmau sa se casatoreasca nu tineau florile in mana, ci le coseau pe rochie, existand un motiv legat de faptul ca oamenii considerau ca florile (natura) protejau tinerii casatoriti de toate relele.
Intr-adevar, astazi, buchetul este pastrat mai ales din considerente estetice;
5. Furatul miresei continua sa fie o traditie prezenta la nunti. Ea provine din Antichitate, cand casatoriile se incheiau fara ca fata sa-si fi dat consimtamantul.
Primii hoti de mirese au fost romanii, care au rapit fetele sabine. Astazi, este doar un moment amuzant, cu o anumita morala. Mirele trebuie sa stea cu ochii pe sotia lui pentru a nu fi nevoit sa plateasca.
In concluzie, exista traditii foarte interesante legate de nunta care se desfasoara in continuare, chiar daca nu mai au aceeasi semnificatie si au suferit modificari vizibile. Totusi, frumusetea momentului si fericirea mirilor ce se poate observa la tot pasul conteaza cel mai mult.