Topul celor mai bune sisteme de apărare antiaeriană din lume. Pe locul 1, S400 Triumph, folosește seriile de rachete 48 și 6, care pot distruge ținte aeropurtate la distanțe de până la 250 de kilometri
Un sistem de apărare aeriană reprezintă o armă sau o tehnologie care este utilizată cu scopul de a detecta, urmări, intercepta și distruge armele de atac aerian inamice, cum ar fi avioane, elicoptere, rachete și rachete.
Iată cele mai bune sisteme de apărare antiaeriană din lume
1: S-400 Triumph (cel mai bun sistem de apărare aeriană)
Acesta este acum folosit de forțele armate ruse. Acesta este un sistem antibalistic și rachetă sol-aer transportabil care utilizează piatra funerară 92N2E și sisteme radar de angajare 91N6E. S400 Triumph folosește seriile de rachete 48 și 6, care pot distruge ținte aeropurtate la distanțe de până la 250 de kilometri și pot intercepta rachete balistice pe o rază de 60 de kilometri, utilizând 143 de focoase cu
fragmentare puternic explozive în ambele situații.
2: David's Sling
Numele de ,,Praștie a lui David'' provine din relatarea biblică despre David și Goliat. Este un sistem complet de apărare aeriană, conceput pentru a rezista unei game largi de amenințări aeriene. Este dezvoltat de sistemele avansate de apărare cu profil de contractant de apărare israelian. Acest sistem constă în rachete antibalistice cu rază medie și lungă de acțiune și sisteme de rachete sol-aer cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri.
Racheta în două trepte, atinge o altitudine de 15 kilometri și are un focos hit-to-kill. Radarul multimod LTE 1m 2084 activ scanat electronic este utilizat pentru a-l dirija.
3: S-300VM (Antey-2500)
S-300VM (Antey-2500) este un sistem rusesc de rachete antibalistice care poate fi folosit și ca rachetă mobilă sol-aer.
Este conceput pentru a contracara rachetele balistice cu rază scurtă și medie de acțiune, rachetele de croazieră, aeronavele cu aripă fixă, sistemele ECM de tângărire și munițiile ghidate de precizie.
S-300 VM este o versiune îmbunătățită a lui s-300 V, cu o autonomie de 200 de kilometri și capacitatea de a atinge ținte la o înălțime de 30 de kilometri. S-300 VM este echipat cu radar de supraveghere 9S32ME, 9S15M2, 9S19 ME și câte o linie M pentru fiecare sector pentru a urmări și detecta ținte, fragmentare focalizată explozivă puternic, cu fuze de proximitate selectabile în zbor.
4: THAAD (Terminal High Altitude Area Defense)
Apărarea terminală a zonei de mare altitudine este un sistem american de apărare antirachetă anti-balistică conceput pentru a intercepta rachete balistice cu rază scurtă, medie și medie în faza lor terminală, folosind o metodă hit-to-kill. Radarul AN/TPY-2 sau altă rachetă are o rază de acțiune maximă de 200 de kilometri.
Poate zbura până la o înălțime de 25 de kilometri.
Oshkosh MW one to zero LH, asemenea unui camion greu cu mobilitate ridicată, este baza lansatorului dublu de anunțuri, fiecare vehicul transportând opt rachete.
5: MIM-104 Patriot
MIM-104 Patriot este un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, la orice altitudine și orice vreme, folosit de armata SUA și de mai multe națiuni aliate pentru a lupta împotriva rachetelor balistice tactice, rachetelor de croazieră și aeronavelor avansate.
Radarul de urmărire cu matrice fază (a și MP q 53) din inima sistemului este folosit pentru a intercepta ținte. Pentru a îmbunătăți probabilitatea de ucidere, sistemul de rachete încorporează un focos h EF r AG cu fragmentare puternic explozivă.
Are o rază de acțiune de aproximativ 170 de kilometri și o altitudine maximă de 24 de kilometri, permițându-i să atingă obiective.
Dispozitivul este echipat cu o rachetă care măsoară cinci metri lungime și cântărește 700 kg.
6: Hong Qi 9 (HQ-9)
Acesta este un sistem chinezesc de rachete de apărare aeriană, capabil să intercepteze o varietate de avioane, inclusiv elicoptere, vehicule aeriene fără pilot (UAV), rachete de croazieră, rachete aer-sol, bombe ghidate și rachete balistice de teatru cu rază de acțiune medie până la lungă.
HQ-ul nouă poate identifica o serie de ținte, inclusiv rachete balistice și obiecte furtive, folosind o varietate de senzori radar.
HQ-ul 9 folosește rachete în două trepte cu control al vectorului ruginii, cu o rază de acțiune maximă de 125 de kilometri împotriva aeronavelor și de 15 până la 25 de kilometri împotriva rachetelor de croazieră și balistice, cu capacitatea de a ajunge la aeronave la o altitudine maximă de 27 de kilometri.
7: Aster 30 SAMP/T
Aster 30 SAMP/T este un sistem de arme antiaeriene și antirachetă cu rază lungă dezvoltat de eros AM. Este un sistem de arme antiaeriene și antirachetă cu rază lungă de acțiune care poate angaja aeronave mai mari la o distanță de până la 120 de kilometri. Fiecare vehicul de lansare conține 30 de rachete care au fost testate.
Două lansatoare pot trage fiecare două rachete simultan în 0,5 secunde, oferind sistemului o cadență mare de foc. Pentru urmărirea supravegherii și ghidarea rachetelor, Aster 30 SAMP/T folosește o versiune actualizată a radarului arabil, care este un radar cu matrice cu fază 3D. Acest sistem este extrem de eficient împotriva amenințărilor de mare viteză, inclusiv rachete balistice tactice, avioane de luptă cu rachete de croazieră și vehicule aeriene de luptă neidentificate.
8: Sistem de apărare aeriană cu rază extinsă medie (MEADS)
Sistemul de apărare aeriană cu rază medie este un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă la sol, dezvoltat în comun de Germania și Statele Unite. Italia și Statele Unite sunt două dintre cele mai puternice țări din lume. Misiunea principală a MEADS este de a proteja instalațiile critice de avioane, elicoptere, vehicule aeriene fără pilot (UAV), rachete tactice și balistice cu rază scurtă de acțiune și rachete de croazieră.
Are o rază de acțiune de 40 de kilometri și este înarmat cu 12 rachete. Radarul de supraveghere montat pe camion pentru orice ATS este furnizat de sistemele de rachete și rotative marine Lockheed. MEADS folosește radarul multifuncțional AN/MPQ-53, care este radarul patriot MIM-104. Racheta din acest sistem poate atinge o altitudine de aproximativ 20 de kilometri.
9: BARAK-8 (MR-SAM)
Acest sistem de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune a fost dezvoltat în comun pentru Forțele Aeriene Indiene și Armata Indiei de către Israel Aerospace Industries și Organizația Indiană de Cercetare și Dezvoltare pentru Apărare. La o rază de acțiune de până la 70 de kilometri, sistemul MR-SAM a fost proiectat pentru a intercepta rachete de aeronave ostile, elicoptere și drone.
Racheta Barak 8 măsoară aproximativ 4,5 metri lungime, cântărește aproximativ 275 de kilograme și are o rază de acțiune de 16 kilometri. EL/M-2048, o variantă la sol a radarului MF-STAR, care poate detecta ținte aeriene la o rază de până la 400 șaptezeci de kilometri, va fi folosită pentru a detecta și urmări ținte.
10: Iron Dome
Acesta este un sistem de apărare aeriană mobil, pe toate vremea, cu rază scurtă de acțiune, dezvoltat de Israel. Iron Dome este proiectat pentru a intercepta rachete balistice, cum ar fi rachetele de artilerie Scud și obuzele de artilerie trase până la 70 de kilometri distanță. Radarul sistemului este cunoscut sub numele de e1 m20 184 și identifică și urmărește ținte.
Traiectoria poate proteja orașele și țintele vitale de atacurile uriașe cu rachete, precum și de barajele de artilerie. Fiecare dintre lansatoare poate transporta până la 22 de rachete interceptoare majore.
Cum arată apărarea antiaeriană a României
Pe partea de apărare antiaeriană, România încă se bazează în mare parte pe echipamente vechi, sovietice, atât la Forțele Aeriene, cât și la cele Terestre.
Rachetele Antiaeriene ale României
MIM-104 Patriot- Șapte baterii pentru apărarea antiaeriană cu rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM)
România a contractat deja de la Statele Unite pentru circa 3,9 miliarde de dolari achiziția a șapte baterii Patriot în cea mai recentă configurație hardware-software, la pachet cu câteva sute de interceptori. Prima baterie ar trebui să intre în uz din 2020.
Din cele șapte baterii, patru vor fi la la Forțele Aeriene și trei vor fi la Forțele Terestre. O baterie are fiecare câte o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate fiecare pe câte un camion, un radar, o unitate de conducere a focului, generatoare și alte echipamente).
Mai exact, România a cumpărat 7 sisteme de rachete Patriot în configurația 3+ cu următoarele componente:
- 7 AN/MPQ-65 radar sets
- 7 AN/MSQ-132 engagement control stations
- 13 antenna mast groups
- 28 M903 lansatoare (care pot trasporta și lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE)
Romania a cumparat 8 sisteme de rachete sol-aer Hawk cu 213 rachete din Olanda în 2004, însă ele erau nemodernizate, iar până în 2012 nu au fost executate trageri cu niciuna.
Sistemul Hawk a fost gândit să fie modernizat la standardul Hawk XXI, însa până în prezent ele au trecut doar printr-o fază intermediară (HAWK PIP III R). Abia din perioada 2012-2013 primele baterii HAWK PIP III R au executat trageri reale în poligonul Capu Midia. În prezent circa 150 de astfel de rachete ar trebui să mai fie pe stoc.
Sistemul Hawk asigurarea apărării aeriene pentru distanţe medii, împotriva ţintelor aeriene care evoluează la înălţimi joase şi medii. Denumirea sa vine din acronimul Homing All the Way Killer.
Sistemul românesc Hawk a fost deja integrat cu succes cu sistemul Patriot, adus de forțele SUA la antrenamente în România de două ori în ultimii doi ani. Integrarea cu sisteme de tip Patriot modernizate şi cu radare de înălţime şi viteze mari, prin adăugarea facilităţii de indicare externă, sistemele au primit capabilităţi TBMD (capabilităţi de apărare împotriva rachetelor balistice tactice), conform Forțelor Aeriene.
S-75 M3 "Volhov"- șase baterii
Cele mai vechi dintre rachete din dotarea forțelor românești, rachetele Volhov sunt în serviciul Forţelor Aeriene Române din anul 1964 şi au fost supuse la trei modernizări până în anii ‘80.
Sistemul este destinat apărării aeriene cu baza la sol împotriva atacurilor cu avioane, rachete cu aripi, aerostatelor automate în derivă şi a altor tipuri de ţinte aeriene, dar Forțele Aeriene susțin că, în unele cazuri, acesta poate fi folosit pentru nimicirea ţintelor terestre sau de la suprafaţa apei.
Sistemul este dotat cu radar propriu de cercetare a spaţiului aerian conjugat cu un radioaltimetru şi radar pentru teledirijarea rachetelor prin comenzi radio. În cazul prezenţei bruiajului, dirijarea rachetei la ţintă se poate face şi vizual, cu ajutorul unui sistem de televiziune.
Sistemul are o rază operațională de 45 de km și un plafon de circa 25.000 metri. Viteza rachetei este de 3,5 Mach. Sistemul e tractat de camioane rusești ZIL 131.
Odată cu intrarea în serviciu a noului sistem Patriot, rachetele Volhov vor fi primele scoase din uz.