Tortură prin muzică la metrou, pentru a alunga vagabonzii. "Nu mai suport, e un coșmar"
Un mare oraș din Statele Unite speră să scape de fenomenul persoanelor fără adăpost de la metrou printr-o strategie care a dat rezultate în centrul de detenție pentru teroriști de la Guantanamo Bay.
Author: Sorin Negru miercuri 05 aprilie 2023 , 19:16
Metropola Los Angeles a adoptat o nouă "armă" pentru a-i alunga pe oamenii fără adăpost din stațiile de metrou și pentru a reduce criminalitatea: muzica clasică asurzitoare difuzată prin intermediul sistemului de adresare publică.
Muzica dată tare a unor compozitori geniali ca Beethoven, Mozart și Vivaldi a răsunat în interiorul stației de metrou Westlake/MacArthur Park, împreună cu efectele orbitoare ale reflectoarelor, a raportat recent LA Times.
Vagabonzii, alungați cu muzică clasică
Muzica asurzitoare face parte dintr-un program-pilot lansat în ianuarie, folosind o listă de redare de piese clasice pentru a-i alunga pe cei fără adăpost și pentru a reduce criminalitatea.
Potrivit NY Post, unii critici au descris strategia sonoră drept o tortură surdă care nu reușește să rezolve problemele de bază.
Tortura muzicală, o armă neconvențională
Tactica de a folosi muzica tare cu motive ascunse nu este nimic nou, spun jurnaliștii americani. În 1989, Statele Unite au folosit „tortura muzicală” împotriva liderului panamez Manuel Noriega, în timp ce acesta era ascuns în ambasada Vaticanului din Panama City.
Armata americană a folosit piesa de heavy metal „Enter Sandman” de la Metallica la un nivel sonor insuportabil împotriva deținuților irakieni din Guantanamo Bay.
Purtătorul de cuvânt al LA Metro, Dave Sotero, a declarat ziarului citat că „muzica nu este tare” la stația de metrou MacArthur Park, spunând într-un e-mail că toate compozițiile clasice au fost cântate la 72 de decibeli.
El a precizat că muzica este mai liniștită decât mersul afară pe trotuar, unde nivelurile depășesc 80 dB.
Un contor portabil folosit de LA Times a înregistrat niveluri care, de obicei, depășeau cu mult 73 dB la stație- în medie 83 dB și atingând un vârf de 90 dB în unele locuri.
Cum explică autoritățile locale proiectul-pilot
„Ideea este de a crea o atmosferă confortabilă pentru a petrece perioade scurte de timp în tranzit prin stațiile de metrou, dar care să nu fie propice pentru ore lungi de așteptare”, a declarat un oficial al metroului pentru LA Daily News.
Stația de metrou Westlake denumită „un punct fierbinte” pentru criminalitate – a înregistrat un număr mare de supradoze de droguri și apeluri la poliție, precum și atacuri mortale cu cuțitul.
Muzicologul Lily Hirsch, autoarea cărții „Music in American Crime Prevention and Punishment”, a declarat pentru LA Times: „Încerci să atragi și să-i faci pe anumiți oameni să se simtă confortabil pe baza asocierilor cu muzica clasică. Dar muzica clasică se poate simți și distopică și înfiorătoare atunci când este manipulată în moduri întunecate și agresive, alungând unii oameni și făcându-i pe alții să nu se simtă bineveniți", a
explicat muzicologul american.
„Este ca o pasăre care își marchează teritoriul, unde auzi semnalul și spui: „OK, asta nu este pentru mine. Asta este pentru oameni cu bani mai în vârstă”, a spus ea pentru LA Times.
„Și tehnica aceea pare să funcționeze. Există exemple de adolescenți care părăsesc o zonă unde se aude muzică clasică, nu pentru că nu le place muzica, ci din cauza asociațiilor care se creeaza”, a adăugat Hirsch.