Tot ce trebuie să știi dacă vrei să-ți crești singur mâncarea
Odată cu apariția pandemiei și a măsurilor de prevenție a răspândirii acesteia, am putut vedea în rândurile tinerilor un fenomen de migrație inversă.
Practic, tot mai mulți tineri au ales să revină în mediul rural din orașele unde trăiseră până atunci, iar incertitudinea economică tot mai crescută i-a făcut pe mulți dintre ei să își dorească să rămână.
Citeste si: De ce este bine să mâncăm brânză zilnic?! Sfaturi pentru sănătate: „Aproapte toată populația are deficit”
Iar unul dintre cele mai importante avantaje pentru care tinerii iau în calcul relocarea în rural este că pot să consume preponderent din producția proprie.
Chiar dacă este un proces complex și care vine cu multe provocări, să îți crești tu ce ai nevoie pentru o cămară bine aprovizionată vine și cu avantaje. Iată care sunt cele mai importante:
Grad ridicat de control
Atunci când tu îți produci alimentele, controlul asupra felului în care sunt crescute înainte de a fi puse în farfurie este total. Tu știi ce și cât dai plantelor și animalelor pe care le crești, astfel încât să țină cont atât de nevoile lor de creștere, cât și de dorințele tale.
Citeste si: Câtă sare se pune la varza murată? O rețetă delicioasă pentru iarnă
Hrană mai sănătoasă
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Controlul asupra condițiilor de creștere a plantelor și animalelor din ograda ta duce, inevitabil, la o alimentație mai sănătoasă. Acest fapt se datorează nu doar controlului asupra creșterii lor, ci și asupra diversității alimentare, flora spontană oferind, de foarte multe ori, ingrediente sănătoase în plus, pe care să le folosești creativ.
Stimularea creativității
Un alt avantaj al creșterii consumului de alimente din producția proprie îl reprezintă faptul că "te forțează" să fii creativ. De la plante medicinale, rețete de gemuri sau salate, să lucrezi cu ceea ce îți oferă natura îți impune să înveți cum să te adaptezi la oferta fiecărui sezon. Adaptare condiționată, desigur, de creativitate.
O moară de cereale
Când zici cuvântul moară, cel mai probabil te gândești la acele mori mari și foarte zgomotoase ale copilăriei, unde se întâlnea tot satul la morărit. Dar acele vremuri s-au dus, iar satele în care ele mai funcționează sunt tot mai puține. Dacă îți cultivi propriile cereale, o moară este necesară pentru o gospodărie independentă. Alege o moară de cereale electrică de la Atomico.ro,
de dimensiuni și consum potrivite pentru nevoile familiei tale, și uită de știrile despre scumpirea prețului pâinii sau despre absența produselor de panificație de pe rafturile magazinelor.Rezistență la stres
Chiar dacă grădinăritul este renumit pentru reducerea stresului și promovarea unei stări de bine, munca în agricultură este una care îți solicită și rezistență la stres, dat fiind faptul că factorii pe care îi poți controla în legătură cu o cultură sunt, în realitate, foarte puțini.
Citeste si: Rețete pentru luna octombrie: Cele mai delicioase preparate de toamnă
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Răbdare
Așa cum orice copil care a petrecut măcar o vară la țară știe, pentru agricultură este nevoie de răbdare, deoarece fie că te axezi pe creșterea animalelor sau pe cultivarea plantelor, drumul de la creștere la farfuriei sau la raftul din cămară nu are scurtături.
Răsad de calitate
Orice alegi să cultivi, ai nevoie de răsaduri și semințe. Poți cumpăra din piață sau, dacă ești în căutarea soiurilor savuroase de altădată, poți merge la o bancă de semințe.
Chiar dacă sună ca o aventură în care te simți gata să pornești, drumul spre o gospodărie independentă nu e niciodată scurt. Documentează-te atent înainte și cere sfatul oamenilor care au trăit la țară, pentru a avea siguranța deciziei celei mai potrivite pentru tine.