Cu toate acestea, prin vocea preotului profesor Gabriel Cazacu, îndrumătorul nostru stabilit de Patriarhia Română, putem totuși să fim aproape de cele sfinte și din siguranța casei în care locuim.

Citeste si: Duminica Floriilor. De ce e bine sa te speli pe cap cu apa sfintita de Florii

Citeste si: Poți cumpăra miel de Paște în timpul pandemiei? Precizările Poliției Române

Consultat de reporteri, părintele Gabriel Cazacu ne-a explicat câteva lucruri care, până acum, nu au fost lămurite de autorități. Și, susține preotul Gabriel Cazacu, cu toții putem fi aproape de Cele Sinte dacă urmăm niște pași simpli și o facem din adâncul sufletului.

 

În această perioadă, fiecare dintre noi, acasă, avem agheasma, avem tămâie, stropim în casă cu agheasmă, tămâiem și spunem rugăciunile. Aproape în fiecare casă creștină există o carte de rugăciuni... Mulți știm unde este în bibliotecă, dar e acoperită de praf. Așa cum dereticăm prin casă, a venit momentul să facem curat în suflete. Deschidem cartea de rugăciuni și, sigur, acolo vom găsi foarte multe răspunsuri pe care le căutăm. În fiecare carte de rugăciuni, găsim rugăciunea zilei respective. Cine nu știe însă  rugăciunea, toți avem acces, îcă din copilărie, de când ne-au inițiat bunicii, la Tatăl Nostru, rugăciunea pe care însuși Mântuitorul nostru le-a dat-o ucenicilor și, prin ei, nouă tuturor, ca model de rugăciune.

Dar orice rugăciune este bine primită, sub orice formă”, explică preotul Gabriel Cazacu.

Mai mult, Noaptea Sfântă a Învierii, petrecută departe de Biserică, rămîne una cu totul și cu totul specială. ”În primul rând, trebuie să ne simțim ca la Biserică, în Noaptea de Înviere. Dar, Biserica, realizăm, conștientizăm în acest moment, nu este clădirea, nu este zidul care înconjoară. Biserica este întreg Universul, tot ce e creația lui Dumnezeu, Dumnezeu este în tot și toate, este creatorul nostru, al tuturor.

Și atunci, cămara în care stăm noi, sufrageria, locul în care în Noaptea Sfântă a Învierii ne aflăm va fi un loc binecuvântat de credința din sufletele noastre. Lumina care vine de la Ierualim se întâlnește cu Lumina din sufletul și conștiința fiecăruia dintre noi. Și, atunci, sporește! S-ar putea să fie case în care nu s-a mai aprins demult o Lumină! Și atunci acesta este prilejul, este o ocazie perfectă, pentru ca noi singuri sau alături de cei dragi, dar niciodată părăsiți de Dumnezeu, să aprindem Lumina! Lumina din sufletele noastre”, ne-a mai dezvăluit părintele Gabriel Cazacu.

În altă ordine de idei, explică preotul Gabriel Cazacu, tradițiile pot fi păstrate chiar dacă nu putem ieși din casă. Astfel, tradiția de a merge la cimitir în prima zi de Paște poate fi menținută, cu mici modificări doar. ”Tradițiile sunt diferite de la o zonă istorică la alta.  Tradițiile sunt foarte importante în viața poporului român. Din păcate, în această perioadă, trebuie toți să ne supunem acestor rânduieli care sunt fixate de autoritățile statului pentru ca să ne protejeze viața, nouă și celor dragi noștri. Și atunci, neputând să împlinim până la capăt aceste tradiții, așa cum eram obișnuiți, le facem acasă. Acasă, bineînțeles, îi omenim pe cei dragi ai noștri, ne uităm cu drag la o fotografie a mamei, a tatălui, ale celor care au dispărut dintre noi, fizic – dar, de acolo, din Ceruri, veghează asupra noastră- și în universalitatea Bisericii sunt împreună cu noi în orice zi, în orice noapte și mai cu seamă în Noaptea Sfântă a Învierii”, ne-a mai spus părintele Gabriel Cazacu.

 

 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

 

Rugăciunea din Lunea Mare te va proteja de rele și îți va aduce liniștea în suflet

 

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire! O Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voință mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în răi. La această pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic: O, cereștilor ajutÎztori și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și va mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, că să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, că să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.”

Rugăciunea din Marțea Mare oferă protecție divină și iertare de păcate!

 

”Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui. Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să ma duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.

 

Rugăciunea din Miercurea Mare e pentru iertarea păcatelor

 

”Preaputernice și iubitul meu Doamne! Îmi aduc aminte că Te-ai născut om din Sfânta Fecioară în peșteră și ca Te-ai vândut cu treizeci de arginți de ucenicul Tău cel viclean, pentru ca să ne răscumperi pe noi păcătoșii din mâinile celui rău. Pentru acesta, Te rog să Te milostivești asupra mea păcătosul și să mă răscumperi pe mine vânzătorul și în toate zilele, ucigașul. Și aceasta să o faci, te rog, pentru ca să cinstesc Nașterea Ta cea Sfântă și să mă închin Dumnezeirii Tale; Dă-mi Doamne iertare păcatelor mele cele multe și puterea să stau împotriva relelor trupului și ale sufletului meu. Primește această mică a mea rugăciune și smerita mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat și mă amărăsc, pentru că Te-am mâhnit peste măsură. Încă mă aduc pe mine Ție, și de voia mea mă dau în mâinile Tale, pentru ca să mă pedepsești precum mi se cade și să mă tămăduiești cu ierburi amare ca un doctor bun precum vei vrea; pentru că altul nu poate să mă vindece, fără numai Tu, Dumnezeul meu și Ziditorul meu. La Tine, drept aceea, am toată nădejdea mea crezând că, precum ai primit să te vinzi pentru mine, așa îmi vei dărui și acum mila Ta, să mă răscumperi din veșnica muncă și să mă așezi întru Împărăția Ta. Nu te depărta de la mine, carele sunt mai rău vânzător decât Iuda; nu mă lăsa să am în inima mea cugetele cele deșarte ale păcatului; nu mă slobozi să Te îmbrățișez și să Te sărut cu sărutare vicleană și cu buze spurcate, nici să-Ți zic: „Bucură-Te, Învățătorule”, cu gura mea cea spurcată, nici să Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele fărădelege, nici să te batjocoresc cu gândurile mele rele, precum făceau vrăjmașii Tăi, pe vremea patimilor Tale; Ci ca femeia cea păcătoasă, să Te spăl, nu cu mir, ci cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc să aud și eu din gura Ta cea dulce: „Iertate îți sunt păcatele”! Amin”.

 

Rugăciunea din Joia Mare face minuni pentru cel care o spune

 

“Dumnezeule și Părinte al Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care m-ai ridicat din patul meu și m-ai îndrumat până în acest ceas al rugăciunii, da-mi harul Tău, deschizindu-mi gura. Călăuzește-mă cu Duhul Tău cel Sfânt și învață-mă îndreptările Tale. Câte ți-am greșit până în acest ceas, cu cuvântul, cu faptă sau cu gândul, cu voie ori fără de voie, slăbește, lasă, iartă, după mare milă Ta. Că, dacă Te vei uită la fărădelegi, Doamne, Doamne, cine va putea suferi? Că la Ține este izbăvirea. Tu ești Unul Sfânt, ajutător puternic și apărător al vieții noastre și pe Ține Te lăuda toată zidirea în veci. Amin.”

 

Rugăciunea din Vinerea Mare de scapă de păcate și de necazuri

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este considerată ziua cea mai neagră din istoria Creştinismului deoarece este ziua în care Iisus a fost biciuit, scuipat și răstignit între doi tâlhari. În Vinerea neagră, Iisus Hristos a murit pentru mântuirea lumii.

"D oamne Iisuse Hristoase Mântuitorul cel dulce al sufletului meu în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşți cu Darul Tău, Doamne, că şi eu să pot răbda patimi pentru credinţă, speranţa şi iubirea ce le am către Ține, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne că de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta că să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta. Luminează-mi simţirile cele sufleteşți, că să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tălharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în Rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în Rai, că un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti. Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa: Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul a mântuit lumea! Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului. Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului. O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia! Şi fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, că să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, că, la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşți împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogată şi Dumnezeiască Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin".

 

Rugăciunile din Sâmbăta Mare sunt două i se adresează lui Iisus

”Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ia aminte la rugăciunile pe care Ți le aducem din buzele noastre necurate și, curățindu-ne de toată întinăciunea, acoperă-ne cu harul milostivirii Tale! Nu avem cuvinte, Doamne și Stăpânul vieții noastre, să-Ți mulțumim după cuviință pentru marele dar pe care ni l-ai făcut și ni-l faci în fiecare an prin pogorârea Sfintei Lumini la Mormântul Tău; nu suntem vrednici de o minune atât de mare, dar deși nu suntem vrednici a grăi de acest mare dar pe care l-ai făcut Bisericii Tale, nici nu putem opri să mulțumim după puterile noastre că ne-ai arătat acest semn, că să pricepem că ești cu adevărat viu în Biserică Ta cea dreptmăritoare pe care porțile iadului nu o pot birui. Tu, Cel ce ai zis: ”Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor”, ne-ai arătat această în multe feluri și în chip ales la marele Praznic al învierii. Slavă Ție, Doamne, că acoperi Biserică Ta! Slavă Ție, Doamne, că ai binecuvântat pământul cu Mormântul Tău! Ne aducem aminte de câte minuni ai făcut la acest dătător-de-viață Mormânt. Cum vom uită Stâlpul Ortodoxiei? Cum vom uită că atunci când ereticii au dat bani sarazinilor, pentru a nu-i lasă pe credincioși să între în Biserică Sfântului Mormânt, Lumina Sfântă a țâșnit afară, spărgând un stâlp de piatră? Cum vom uită bucuria Patriarhului Sofronie și a celorlalți credincioși văzând dovedită credința lor curată că Tu, Doamne Iisuse Hristoase, ești cu adevărat capul și ocrotitorul Bisericii? Nu vom putea uita, Doamne, pentru că prea mare este dragostea pe care dragostea pe care ne-ai arătat-o siluand aminte la cuvintele Tale: <Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut>, cu inimile noastre mărturisim că la Praznicul Învierii trimiți Sfântă Lumina că binecuvântare pentru cei credincioși. Pentru această Te rugăm, Doamne Iisuse Hristose, trimite harul Tău peste noi și fă din inimă noastră lăcaș al Luminii Tale celei neapropiate, că pe Ține să Te slăvim, iubitorule de oameni, împreună cu Părintele Tău cel fără de început și cu presfantul și De-Viață-Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”, este rugăciunea care trebuie spusă la primele ore ale dimineții.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

“Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc că pacatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca sa piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta. Așa Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri. Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Amin”, este rugaciunea care trebuie spusă în timpul zilei.

 

 

Rugăciunea din prima zi de Paște este una specială

 

"Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului și Dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Ține și s‑a dat nouă prin Ține; Cel ce ai pus nouă pocăință pentru mântuirea sufletelor și curăția trupurilor și spre izgonirea demonilor; Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci și ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze. Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr și de intrarea Ta în Ierusalim, întâmpinat fiind de pruncii evreiești care grăiau, strigând: Osana întru cei de Sus; și să vedem mântuitoarele Tale patimi și să ne închinăm dumnezeieștii Tale răstigniri, suliței, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce și îngropării, și să ajungem la cinstită și Dumnezeiască Ta înviere.

Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, și împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toți sfinții și cu preacurata Maică Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Și acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceștia (se spun numele celor pentru care ne rugăm, n. red.), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfințite, primește pocăință lor și‑i iartă pe dânșii, pentru învierea Ta, de mulțimea păcatelor celor nenumărate, știute și neștiute, de voie și fără de voie; curățește‑i că pe desfrânata ce plângea, și că pe Petru care se lepădase și plângând cu amar iarăși l‑ai primit.

Primește smerenia și mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameșul care cu suspin se ruga. Pune frică Ta în inimile lor că să se teamă de Ține și să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieții lor, umblând după voia Ta.

Învrednicește‑i pe dânșii fără osânda să vină și să se împărtășească cu preacuratul Tău Trup și cu cinstitul Tău Sânge, că, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtași împărăției Tale, lăudându‑Te și slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Preasfântul și bunul și de‑viață‑făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor, Amin".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si