Nu doar chiriașii au obligații, ci și proprietarii locuinței în care locuiesc primii, pe baza contractului de închiriere încheiat între cele două părți. De cele mai multe ori, proprietarul e numit "locator" în contract, în timp ce chiriașul figurează ca "locatar". Acest contract nu este unul tip, de aceea, chiriașii trebuie să fie atenți atunci când se întocmește actul respectiv.

Obligațiile proprietarului care se regăsesc frecvent în contractele de închiriere sunt acelea că, începînd cu data începerii contractului, va preda chiriașului locuința închiriată precum și toate bunurile din interiorul acesteia, iar mobila și instalațiile electrice și sanitare

trebuie să fie în stare bună de funcționare. O altă obligație a proprietarului este aceea că nu are dreptul să intre în apartament dacă nu are acordul chiriașului.

Chiriași
Din momentul în care preia cheia apartamentului închiriat, chiriașul are mai multe drepturi și obligații

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: Delia Matache a dat 3 milioane de euro pe un penthouse în București! Locuința de 575 metri pătrați ocupă două etaje!

Citeste si: Chirie în Cluj Napoca – Ce trebuie să știi când vrei să te muți în inima Ardealului

Citeste si: Cât costă să fii chiriaș în blocul de birouri al Andreei Esca! În buzunarele vedetei vor intra peste 100.000 de euro pe lună!

Chiriașul are dreptul să ceară scăderea proporțională a chiriei

De asemenea, atunci când se strică ceva în locuință, e obligat să-i asigure suport tehnic chiriașului. Este vorba, însă, despre reparațiile capitale din apartament, nu despre cele uzuale, care intră în sarcina chiriașului. De exemplu, dacă chiuveta sau altă instalație sanitară se degradează în timpul folosirii locuinței de către chiriaș, acesta trebuie să plătească factura instalatorului.

În schimb, dacă intervin degradări ale locuinței în sine, precum igrasia din pereți, proprietarul e obligat să investească în reparații.

Relația dintre proprietar și chiriaș e reglementată de Codul civil. De exemplu, dacă chiriașul descoperă vicii ascunse ale locuinței și demonstrează că acestea erau de dinainte de semnarea contractului, poate cere ca proprietarul să suporte cheltuielile. Dacă proprietarul nu o face, chiriașul are dreptul să ceară scăderea proporțională a chiriei sau rezilierea contractului.  Rezilierea se poate face cu un preaviz de 60 de zile, dacă nu s-a specificat altfel în contract.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si