Toți locuitorii unui oraș vor fi strămutați după descoperirea unei comori sub casele lor
Toți cei 18.000 de locuitori ai unui oraș urmează să fie strămutați, clădire cu clădire într-o nouă locație întrucât sub casele lor a fost găsită o comoară.
Este vorba de localitatea Kiruna, din Suedia, aflată la peste de 200 de km deasupra Cercului Arctic.
În această zona se realizau exploatări miniere de mulți ani, ceea ce a făcut ca terenul să se surpe distrugând infrastructura, inclusiv o școală și un spital, potrivit Mirror.co.uk.
Însă, la începutul acestui an s-a descoperit că sub Kiruna se află pe cel mai mare depozit cunoscut de minerale extrem de valoroase și rare de pe planeta noastră, care sunt folosite pentru a produce baterii de
Vicepremierul țării, Ebba Busch, a spus că Suedia „este literalmente o mină de aur” și a îndemnat Europa „să învețe lecția” și să nu fie dependentă de o singură țară pentru gaze așa cum au făcut multe țări cu Rusia.
Destinul Kirunei a fost împletită cu cea a minei sale- condusă de compania de stat suedeză LAB- de când a fost fondată în 1900. În Kiruna se găsește cea mai mare mină de fier din lume și produce 80% din necesarul Uniunii Europene.
Însă, se pare că localitatea suedeză a devenit o victimă a propriului succes minier, deoarece, în timp ce șase Turnuri Eiffel de minereu sunt extrase zilnic din mină, acest lucru a provocat și deformarea terenului la granița sa de vest,
ceea ce pune locuitorii în pericol, deoarece amenință că va înghiți orașul.Potrivit rapoartelor, au fost găsite fisuri în clădirea spitalului și o școală locală nu mai este considerată sigură pentru rezidenții săi.
Acum, un proiect de mutare a orașului Kiruna într-un spațiu nou – la 3 km est de orașul vechi 0 este de așteptat să fie finalizat în 2026.
Una dintre clădirile care va fi mutată este biserica emblematică care a fost deschisă în 1912 și a fost descrisă de vicarul Lena Tjärnberg ca fiind „sufrageria comunității”.Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ea a declarat pentru Euronews: „Este foarte important să mutăm biserica, pentru noi și pentru oraș. Oamenii sunt foarte bucuroși de asta... că biserica va merge în noul oraș și nu va fi dărâmată. Cred că locuitorii așteaptă cu nerăbdare mutarea, ziua în care se va întâmpla acest lucru.”
În timp ce mulți rezidenți au salutat ideea mutării deoarece au văzut-o ca pe o oportunitate de îmbunătățire, extinderea minei a îngrijorat comunitatea sami- indigenii din Laponia- care i-au dat numele Kiruna, de la cuvântul sami giron care înseamnă cocoș de zăpadă.
Poporul Sami, care de secole crește turme de reni prin ținuturile arctice, se teme acum că modul lor de credință este sub presiune.
Renii s-au chinuit deja să-și găsească principala sursă de hrană pe timp de iarnă, lichenii, din cauza crizei climatice.Acum, fragmentarea pământului face și mai dificilă creșterea renilor. Stefan Mikaelsson, vicepreședintele consiliului de administrație al parlamentului sami, a declarat pentru Observer: „Avem calea ferată, afacerea minieră și acum mișcarea centrului orașului. Este din ce în ce mai dificil să continue mutarea renilor”.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Purtătorul de cuvânt al LKAB, Anders Lindberg, a declarat că două sate sami au fost nevoite să-și schimbe rutele de creștere a renilor de la deschiderea minei în 1900, dar a adăugat că compania este acum „mult mai dornici” să asculte păstorii și să încerce să minimizeze impactul asupra muncii lor.
Dar el a avertizat: „Este posibil să existe un impact asupra păstoritului de reni și să fie nevoiți să schimbe zonele de pășunat din nou”.
Proiectul va presupune mutarea locuințelor pentru aproape 6.000 de oameni, iar chiriașii vor ajunge să plătească cu peste 25% în plus. Nina Eliasson, șefa de planificare la municipalitatea Kiruna, a spus că chiriile trebuie majorate pentru a moderniza fondul de locuințe din anii 1960.
Ea a adăugat, de asemenea, că lucrarea e posibil să nu fie finalizată până în 2023. Reprezentanta oficialităților a mai precizat că nu e nicio certitudine că mineritul viitor ar putea să nu conducă la alte schimbări. Ea a spus: „Nu am primit deloc garanții. A trebuit să acceptăm asta”.