m această sărbătoare, indiferent de religia sau ceea se simbolizează ea pentru noi. Cu toții ne pregătim din timp pentru acea seară din an în care acel bătrânel simpatic va veni în pragul casei sau ne va lasă minunate surprize sub brad. Dar voi cunoașteți povestea lui Moș Crăciun? Dar pe cea a bradului împodobit? Dacă nu, vă spunem o scurtă istorie a Moșului și a bradului și vă asigurăm că veți iubi și mai mult această sărbătoare.

Povestea lui Moș Crăciun

Se spune că Moș Crăciun a fost, de fapt, Sfântul Nicolae, și asta pentru că, în reprezentarea sa, găsim tot simbolismul sfântului, adică barbă albă, haina roșie și, desigur, sacul cu daruri. Moș Crăciun călătorește într-o sanie trasă de reni, Sfântul Nicolae călătorește pe spatele unui măgar. În ciuda reformei protestante din secolul al XVI-lea, care a suprimat sărbătoarea Sfântului Nicolae în unele țări europene, olandezii și-au păstrat credința în Sinter Klaas (numele olandez pentru Sfântul Nicolae) și oferirea jucăriilor. Când aceștia s-au stabilit în Statele Unite, Sinter Klass a devenit Moș Crăciun. Moș Crăciun a cunoscut mai multe schimbări vestimentare și culturale în timp, până a ajuns la imaginea pe care o știm și o iubim astăzi cu toții.

Totuși, povestea lui Mos Craciun este legată și de alți factori. Unul din acești factori a fost povestea scrisă de Crăciun, de Clement Clarke Moore, pentru copiii săi, în 1821, intitulată „Noaptea dinainte de Crăciun”, în care Moș Crăciun apare în sania sa trasă de reni.

Același autor a scris un text intitulat „A Visit From St Nicholas” care a apărut la 23 decembrie 1823. Acest text vorbea despre spiriduși care ofereau cadouri copiilor și se deplasau cu o sanie cu 8 reni: Blitzen, Dasher, Dancer, Comet, Cupidon, Donder, Prancer și Vixen. Un al nouălea ren a apărut în 1939: Rudolf, care era responsabil cu iluminarea drumului lui Moș Crăciun cu nasul sau roșu luminos. Povestea a fost tradusă în mai multe limbi în întreaga lume.

În 1863, ziarul „Harper's Illustrated Weekly”, din New York, Moș Crăciun apare îmbrăcat într-un costum împodobit cu blană albă și purtând o curea mare de piele, personaj realizat de Thomas Nast.

Citeste si: Zi liberă pe 29 noiembrie 2021! Cine se bucură de o minivacanţă de 5 zile. Anunţ oficial

În 1931, firma americană Coca Cola a avut ideea să-i ceară lui Haddon Sundblom să-l deseneze pe Moș Crăciun care bea Coca Cola pentru a-și recăpăta puterea în timp ce ducea jucării copiilor. Designerul l-a îmbrăcat în culorile celebrei sticle de Coca Cola: roșu și alb. Acest nou aspect și faima pe care a primit-o din publicitate l-au făcut pe Moș Crăciun cel mai iubit bătrânel de pe pământ.

Povestea bradului de Crăciun

În decembrie, toată lumea alege un brad, pe care îl împodobește apoi cu ghirlande luminoase, globuri și alte decorațiuni. Încă din cele mai vechi timpuri, ramurile veșnic verzi au fost decorațiuni esențiale pentru...sărbătorile păgâne ale solstițiului de iarnă. Ramurile veșnic verzi ale bradului reprezintă victoria vieții și luminii asupra morții și întunericului.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Este greu de oferit data exactă când și unde aceste tradiții păgâne au devenit cele pe care le cunoaștem astăzi. Mai multe țări pretind că de la ele a pornit povestea bradului de Crăciun și există multe mitologii legate de semnificația acestuia. În timp ce brazii de Crăciun sunt folosiți acum în casele din întreaga lume, originile lor pot fi urmărite până la pădurile dense de conifere, în special cele din nordul Europei. Cum a devenit bradul de Crăciun o icoană a timpurilor moderne, insuflând în același timp noi obiceiuri?

Letonia și Estonia pretind că sunt cele care au avut primul brad de Crăciun. Această tradiție se spune că există în Letonia din 1510, când asociația de comercianți Casa Blackheads a traversat orașul cu un brad și l-a împodobit înainte de a-l arde mai târziu. Estonia susține însă că o sărbătoare similară organizată de aceeași asociație a avut loc în 1441 la Tallinn, capitala țării. Aceste afirmații au fost însă puse sub semnul întrebării de către istorici și se pare că festivitățile asociației nu au nicio legătură cu Crăciunul.

Citeste si: Se deschide Târgul de Crăciun de la Sibiu

Bradul de Crăciun, așa cum îl știm noi, ar fi apărut mai degrabă în secolul al XVI-lea în Alsacia. Potrivit documentelor istorice, un brad se afla în fața Catedralei din Strasbourg în 1539. Tradiția s-a răspândit atât de mult în regiune încât, în 1554, orașul Freiburg a interzis tăierea brazilor de Crăciun.

Folclorul oferă multe explicații diferite pentru semnificația bradului. Pentru unii, a fost inspirat de Copacul Cunoașterii, un simbol al Grădinii Edenului care a apărut într-o piesă medievală despre Adam și Eva.

Alții indică faptul că reformatorul protestant Martin Luther este adesea considerat primul care a pus lumini (lumânări) în bradul de Crăciun. Ideea i-a venit după o plimbare prin pădure sub cerul înstelat. Tradiția s-a răspândit apoi în alte țări prin intermediul emigranților germani. Până în secolul al XVIII-lea, brazii de Crăciun cuceriseră toată Europa.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Mesaje de 1 Decembrie 2021: Imagini şi poze cu La mulţi ani România!

În 1848, regina Victoria și soțul ei, prințul Albert (de origine germană) au captat atenția oamenilor din întreaga lume. Revista Illustrated London News a publicat o ilustrare a familiei regale britanice adunate în jurul unui brad de Crăciun împodobit. La acea vreme, regina Victoria era un fel de trend setter, iar tradiția s-a răspândit în întreaga lume.

Astăzi, brazii de Crăciun sunt omniprezenți în marile orașe ale lumii, existând tradiții minunate în fiecare locație. Indiferent de originea lor, dar și de cea a lui Moș Crăciun, putem spune, cu siguranță că oamenii continuă să urmeze aceste obiceiuri și, cu siguranță o vor face mult timp de acum înainte pentru că, în această lume gri, reprezintă acea oază de fericire nemărginită!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si