Una dintre cele mai eficiente metode de relaxare este mișcarea. Exercițiile fizice sunt un stimulent pentru corp și pentru minte. Acestea ajută la restabilirea nivelului de hormoni ai fericirii în organismul tău și îți dau o stare de bine. În plus, acestea mențin sănătatea corpului și te eliberează de stres. Deși sunt ignorate de multă lume, mișcările de stretching se numără printre cele mai bune exerciții fizice.
Beneficiile stretchingului pentru minte și corp
Exercițiile de stretching reprezintă mișcări speciale, prin care se realizează întinderea mușchilor. Fie că le faci sub îndrumarea unui antrenor, la sală sau acasă, înainte de culcare, efectele lor benefice sunt de necontestat. Iată care sunt acestea!
- Cresc nivelul de energie și de relaxare;
- Sporesc flexibilitatea și coordonarea;
- Oferă o postură mai bună;
- Imbunătățesc circulația sângelui.
În plus, dacă faci aceste exerciții înainte sau după un antrenament intens, vei evita accidentările sau durerile musculare. În funcție de felul în care se fac, există mai multe tipuri de stretching, fiecare dintre acestea incluzând mișcări specifice: stretchingul activ, pasiv, dinamic și asistat.
Care sunt tipurile de stretching?
Dacă te-ai hotărât să încerci exercițiile de stretching pentru relaxare, poți începe cu cele de stretching activ. Acestea presupun utilizarea brațelor, pentru a trage de un anumit membru și a întinde anumiți mușchi.
Un exemplu de exercițiu este cel în care înclini capul într-o parte și tragi cu o mână de creștet și cu alta de bărbie, pentru a întinde mușchii gâtului.
Stretchingul pasiv este cel în care lași forța gravitațională să tragă de un anumit membru al corpului tău, pentru a întinde mușchii din zona respectivă. Acest lucru se petrece atunci când te agăți cu mâinile de un spalier sau de o bară și lași corpul să atârne, întinzând astfel mușchii brațelor și ai spatelui.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Stretchingul dinamic se face în mișcare, iar fiecare poziție se menține mai puțin de o secundă, de mai multe ori. De exemplu, atunci când îți rotești brațele sau atingi fiecare picior cu brațul opus, faci stretching dinamic. Aceste exerciții ajută la întinderea mușchilor și la pregătirea acestora, înaintea unui antrenament.
Stretchingul asistat se face în prezența unui antrenor sau a unui kinetoterapeut, care te va ajuta să adopți poziția corectă și, aplicând forță pe anumite părți ale corpului, să întinzi mușchii respectivi.
De ce să faci stretching
Stretchingul este vital atât pentru sportivi, după o sesiune de antrenament, cât și pentru cei care vor să se relaxeze și să adoarmă mai ușor, întrucât reduce tensiunea din corp, calmează durerile de spate, de articulații sau cele musculare.
- 10 minute de exerciții de stretching în fiecare seară ajută mintea să elimine gândurile negative, induc un sentiment de bunăstare și sporesc încrederea în propria persoană.
- În plus, stretchingul crește mobilitatea corpului, ajută masa musculară să se dezvolte și contribuie la scăderea în greutate.
- Chiar și pentru o persoană sedentară, stretchingul poate aduce beneficii importante: după doar câteva exerciții te vei simți mai flexibil și vei efectua mai ușor anumite activități.
Mai ai vreun dubiu că stretchingul este bun pentru tine? Dacă te-am convins, pune o muzică liniștitoare, îmbracă niște haine comode, caută un program de stretching pe Internet și pune-l în aplicare!
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro