Tradiții de Bobotează: Este sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 6 ianuarie 2024!
Boboteaza sau Botezul Domnului este o sărbătoare celebrată anual la data de 6 ianuarie. Numeroase tradiții și obiceiuri sunt strâns legate de această zi importantă pentru creștini.
Boboteaza sau Botezul Domnului este o sărbătoare care are loc în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Aceasta marchează Botezul lui Iisus în apa Iordanului. După botezul s-au deschis cerurile, iar Duhul lui Dumnezeu s-a coborât în chip de porumbel și a stat peste Iisus, în timp ce Tatăl a spus: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am Binevoit” .
Tradiții de Bobotează 2024
Desigur, Boboteaza este strâns legată de tradiții și obiceiuri, având în vedere însemnătatea acesteia. Pe data de 6 ianuarie nu se spală rufe pentru nu ”spurca apele”. De asemenea, nici pe 5 și 7 nu ar trebui să se spele, sau să se întindă rufele. Se spune că în caz contrar, spiritele rele se ascund printre haine.
În unele zone se spune că de Bobotează nu trebuie să se taie lemne, pentru a nu atrage ghinionul asupra gospodăriei sau a familiei.
Nici muncile grele nu ar trebui să se facă pe 6 ianuarie, pentru a preveni eventualele accidente sau ghinioane. De Bobotează nu este bine să dai cu împrumut, deoarece acest lucru ar putea aduce certuri.
Ce trebuie să facă creștinii de Bobotează pentru a avea noroc tot anul?
De asemena, sunt orașe în care de Bobotează se colindă pentru un an plin de belșug. Cu apa luată de la biserică oamenii trebuie să-și stropească casa, dar și animalele, iar restul trebuie pusă într-o sticluță, care mai târziu poate reprezenta un leac pentru boli sau infertilitate.
De Bobotează, creștinii trebuie să mănânce grâu fiert și să bea vin roșu, după ce cu o zi în urmă au trebuit să țină post negru. În unele zone încă se mai respectă tradiția potrivit căreia pe masă trebuiesc așezate 12 feluri de mâncare pentru a fi sfințite de preot, printre care colivă, bob fiert, fiertură de prune ori perje afumate, sarmale, borș de burechiuse sau fasole albă cu colțunași umpluți cu ciuperci, borș de pește, pește prăjit, plăcintă de post umplută cu tocătură de varză acră și plăcinte cu mac.
Tot pe 6 ianuarie, feciorii se întrec să scoată la mal crucea pe care preotul o aruncă în apa înghețată. Primul care ajunge la mal ar avea parte de noroc tot anul.
În ajun de Bobotează, fetele trebuie de măritat trebuie să ia o rămurică din mănunchiul de busuioc cu care preotul stropește și să o pună sub pernă. Dacă au ținut post și au fost credincioase ele își vor visa sortitul.