In articol:
Buna Vestire se sărbătorește pe 25 martie 2024 și este una dintre cele mai importante sărbători ale Maicii Domnului. Această zi le oferă creștinilor dezlegare la pește în Postul Paștelui.
Buna Vestire este o sărbătoare importantă pentru că în această zi, Arhanghelul Gavriil i s-a arătat Fecioarei Maria și i-a spus că va naște un fiu.
Există mai multe tradiții importante pentru ziua de 25 martie 2024, de Buna Vestire. Iată cum poți afla când te vei mărita, de Buna Vestire.
[Sursa foto: Basilica]Buna Vestire 2024: Cum afli când te vei mărita?
Sărbătorea Bunei Vestiri este cunoscută și ca Ziua Cucului sau Blagoveștenie. Cucul este o „încarnare a strămoșului mitic” și anunță sosirea primăverii. Totodată, primul cântec al Cucului simbolizează și vestea pe care a primit-o Fecioara Maria de la Arhanghelul Gavriil.
Citește și: Acatistul Maicii Domnului de Buna Vestire: Trebuie citit de 12 ori pentru a îndeplini dorințele
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
Superstițiile populare spun că dacă o persoană auzea cucul pe stomacul gol, din partea stângă sau din spate, era semn rău. Dacă cineva auzea cucul toată primăvara, acesta era semn că persoana respectivă urma să moară la scurt timp, conform crestinortodox.ro
Tradiții de Buna Vestire 2024
Una dintre tradițiile zilei de Buna Vestire este consumul de pește. Creștinii au dezlegare la pește. În plus, se spune că cei care gustă pește în această zi se vor simți ca peștele prin apă.
Citește și: Sărbătoare mare pe 25 martie 2024: De Buna Vestire este dezlegare la pește. Tradițiile legate de această zi
Se spune că ziua Bunei Vestiri este dedicată armoniei și de aceea este bine să păstrăm o atmosferă cât se poate de pașnică și să evităm conflictele pentru a avea parte de un an bun.
În unele zone din țară, pomii erau amenințați și stropiți cu țuică pentru a fi roditori pe parcursul anului.
În zona Maramureșului există un ritual numit „Noaptea Focurilor”. Sătenii iau lucrurile pe care nu le mai folosesc de prin curți și le dau foc. Acest ritual durează până la miezul nopții sau până a doua zi de dimineață.
Citeste si: Cum arăta Fuego în clasa a 6-a: "Nu am fost cel mai bun din clasă"- radioimpuls.ro
În Bucovina se spune că fără sărbătoarea Bunei Vestiri nu ar exista nici Paștele. Buna Vestire se celebrează cu mare fast, datorită importanței sale.
Tot în Bucovina, gospodinele fac foc în curte încă de la prima oră din dimineața Bunei Vestiri. Acestea pun pâine, sare și apă lângă foc pentru a se încălzi. Se spune că aceasta este mâncarea îngerilor. După ritual, mâncarea aceasta este dată de pomană.
Tot de Buna Vestire, ciobanii urcă pe stogul de fân și amenință iarna cu toporul pentru a o izgoni definitiv.