Supranumit și ,,Făcătorul de minuni'', Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinți. Acesta este iubit de către cei mici, dar și de adulții cărora le place să facă celor dragi cadouri. În acest articol veți afla ce obiceiuri și tradiții există de Moș Nicolae. 

Cu o seară înainte, adică pe data de 5 decembrie, micuții își lustruiesc ghetuțele, în așteptarea lui Moș Nicolae. Acesta trece pentru a le aduce celor cuminți daruri, dar și nuielușe celor neascultători, potrivit tradițiilor.

În această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului.

Persoanele care își sărbătoresc onomastica primesc mesaje de Sf. Nicolae sau urări de la mulți ani. 

Care este povestea lui Moș Nicolae?

Se spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae vine la geamuri, pentru a vedea copiii care sunt cuminți și dorm, pentru a le lăsa dulciuri și daruri în ghetuțe. De asemenea, tot el este acela care îi ,,pedepsește'' cu nuielușe, în cazul în care nu au fost cuminți. Moș Nicolae nu se arată niciodată, iar povestea darurilor care sunt aduse pe furiș copiilor în această noapte a început în urmă cu mult timp. 

Când se pun cadourile în ghete?

Când se pun cadourile în ghete?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Această zi reprezintă un prilej de sărbătoare și recunoștință. Creștin-ortodocșii își exprimă devotamentul față de acesta, prin rugăciuni și tradiții care sunt transmise din generație în generație.

Moș Nicolae a devenit un simbol al generozității și iubirii necondiționate, unul dintre cei mai așteptați sfinți în inimile copiilor, dar și a adulților. Tradiția continuă să aducă lumina sărbătorilor în casele și inimile oamenilor. Acestea continuă să sublinieze importanța pe care le au solidaritatea și dăruirea în comunitate.

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280 în pitorescul oraș Patara, din regiunea Lichiei. Acesta a devenit o figură emblematică a smereniei și sărăciei. Acesta și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu, dar și binecuvântării celor din jur, atât în perioada contemporană, cât și în ultimele clipe ale existenței sale.

Citește și: VIDEO- Nuiaua modernă, nelipsită din ghetuțe. Cât costă un astfel de cadou?

Rugăciunea pentru Sfântul Nicolae

Iată ce rugăciune este bine să rostim în această zi:

Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

„O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.

Citește și: VIDEO- Bradul de Crăciun clasic, înlocuit cu cel cu decorații cât mai extravagante

Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin .”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si