Ziua de Sfântul Ion, cunoscută în popor sub numele de “Sânt- Ion”, reprezintă o sărbătoare foarte importantă pentru creștini. În fiecare an, pe data de 7 septembrie îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan. De asemenea, sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Mama Sfântului Ioan era rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului şi a-l face cunoscut.

El a trăit într-o peşteră, în pustietate, până când a fost prins de Irod. Acesta a fost întemniţat şi în cele din urmă ucis prin tăierea capului. În calendarul ortodox, Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul este prăznuită la 29 august.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion 

Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor, așadar cei care se roagă la acest sfânt speră să aibă copii sănătoşi. Tot în această zi, creștinii trebuie să fie fericiți și să nu se certe. În dimineața zilei de 7 ianuarie fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă prin gospodăria sa, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.

De Sfântul Ion mai mulți tineri din diferite zone ale țării merg cu colindul. În Ajun, ei trebuie să ia agheasmă de la biserică, iar cu aceasta, după terminarea slujbei de Sfântul Ioan, îi stropesc pe credincioși și le urează un an nou plin de noroc.

Oamenii, care se numesc“iordăniţi” trebuie să-i răsplătească pe colindători cu bani, cu care mai apoi vor organiza o petrecere.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Tradiții Sf Ioan Botezătorul 2024

Icoană din biserică ce îl reprezintă pe Sf Ioan Botezătorul.

[Sursa foto: Facebook]

Tradiții Sf Ioan Botezătorul 2024

Ilustrație cu chipul Sf Ioan Botezătorul.

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Cum poți să iei apă sfințită de Boboteaza 2024. Cât timp se păstrează Agheasma mare

Și femeile măritate au parte de o petrecere a lor. Ele trebuie să aducă fiecare câte ceva de mâncare. Tradiția mai spune că pe 7 ianuarie, nu se bea vin roșu pentru că amintește de martiriul Sfântului Ioan și nu se stinge candela. O altă superstiție mai spune că de Sfântul Ion nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si