Sf. Mihail și Gavril 2023. Ziua Sfinților Mihail și Gavriil este sărbătorită de creștini, în fiecare an, pe data de 8 noiembrie. Anul acesta, sărbătoarea pică într-o zi de joi.

Cei doi arhangheli din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, cu aripi, care poartă săbii ca un simbol al biruinței. 

Arhanghelul Gavriil este trimisul lui Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i aduce taina cea mare a întrupării Domnului.

Tot el a adus lui Ioachim și Anei vestea zămislirii Maicii Domnului.

Iată ce tradiții există pentru sărbătoarea dedicată Sfinților Mihail și Gavriil și ce nu este bine să faci în această zi!

Citește și: Pe ce dată pică Sf. Mihail și Gavriil în 2023? Biserica Ortodoxă serbează acum tot soborul Sfinţilor Îngeri

Tradiții de Sf. Mihail și Gavril 2023

Tradiții de Sf. Mihail și Gavril 2023: Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare

Tradiții de Sf. Mihail și Gavril 2023: Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare

În Bucovina, cei doi arhangheli erau sărbătoriți, în trecut, pentru că ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până în ultima lor clipă de viață. El se ruga la Dumnezeu pentru sănătatea acestora. Potrivit tradiției populare, Mihail și Gavriil asistă și la judecata de apoi. 

Totodată, ei sunt patronii casei și ard păcatele acumulate de patimile omenești și purifică, prin post, conștiințele.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Tezaurul Dacic, furat din Drents. Au dispărut 4 dintre cele mai valoroase artefacte, printre și Coiful de aur de la Coțofenești- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

La munte, arhanghelii erau văzuți ca patroni ai oilor. Stăpânii oilor făceau o turtă mare din făina de porumb și o numeau „turta arieților” (arieții- berbecii despărțiți de oi), aceasta fiind purtătoare de fecunditate. Turta se aruncă în dimineața zilei de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor.

Dacă turta cade cu fața în jos, este semn bun, de bucurie în rândul ciobanilor, deoarece în primăvară toate oile vor avea miei. Însă, dacă turta cade cu fața în jos, este supărare mare.

În ziua de 8 noiembrie, creștinii aprind câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci care îi va călăuzi pe lumea cealaltă. Lumânările aprinse de creștini în această zi sunt considerate a fi talismane puternice pentru cei care au trecut în lumea de dincolo.

Ziua de 8 noiembrie mai poartă și numele de „vara arhanghelilor”. În această zi, vremea este mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă a lunii. Potrivit tradiției, între ziua sfinților Mihail și Gavriil și ziua de Crăciun trebuie să aibă loc și „vara iernii”, adică 3-4 zile cu vreme bună și însorită.

În această zi sfântă, după slujba religioasă de priveghere, se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenți, iar apoi preotul se dezbracă de veșmintele preoțești și le pune peste credincioși. Gestul preotului are leac pentru boli, mai ales cele mintale.

În timpul Sfintei Liturghii, la ieșirea preotului cu darurile sfinte, credincioșii pun în calea preotului haine pentru a trece peste ele pentru a obține vindecare și sfințenie pentru cel care le va purta apoi.

În ziua de 8 noiembrie finii aduc daruri de colăcei nașilor.

Citește și: Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihai şi Gavril. Tradiţii și obiceiuri

Ce nu este bine să faci de Sf. Mihail și Gavril 2023

Tradiții de Sf. Mihail și Gavril 2023: Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare

Tradiții de Sf. Mihail și Gavril 2023: Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare

Citeste si: Pensionarii trebuie să știe care este noua formulă de calcul a pensiilor! Iată ce trebuie să faci- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Planta aromatică apreciată de români ca și condiment, care trăiește mai mult decât omul: Specialist BRGV: „Este antiinflamator”- antena3.ro

De ziua celor doi Sfinți, în trecut, oamenii nu lucrau deloc pentru că le era frică de Sfinții Arhangheli. Despre ei se spunea că iau sufletele celor care mor. Astfel, pe 8 noiembrie este stric interzis să lucrezi sau să faci trebuiri gospodărești sau pe câmp.

Nu este bine să te cerți cu oamenii din jur sau să te superi pe cei apropiați în această zi de sărbătoare. Totodată, în această zi nu ai voie să ceri bani sau sau diverse lucruri dacă ai avut intenția de a ajuta pe cineva.

Totodată, de Sf. Mihail și Gavriil, oamenii nu au voie să croșeteze pentru altfel vor avea parte de o moarte dureroasă și lentă.

Zgârcenia nu este apreciată în această zi sfântă. De aceea, nu ai voie să te zgârcești la bani ori alimente și nu ai voie sub nicio formă să îi refuzi pe cei săraci. Este important să nu treacă ziua fără să faci o faptă milostivă.

Pe data de 8 noiembrie creștinii nu au voie să mănânce până nu se termină Sfânta Liturghie la biserică. Dacă fac contrariul, vor avea probleme cu stomacul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si