Sărbătoarea Sf. Mihail și Gavril, celebrată pe 8 noiembrie în fiecare an, este una dintre cele mai importante zile din calendarul ortodox. Această zi aduce un omagiu celor doi arhangheli, Mihail și Gavril, care sunt considerați protectori ai oamenilor și apărători ai credinței ortodoxe.

Semnificația zilei de 8 noiembrie 2024- Sf. Mihail și Gavril

Arhanghelii Mihail și Gavril sunt sfinți importante în tradiția creștină.

Sfântul Mihail este considerat liderul oștilor cerești, fiind protectorul și apărătorul dreptății divine, în timp ce Sfântul Gavril este cunoscut ca vestitorul voinței divine, purtătorul de mesaje și tălmaci al voinței lui Dumnezeu. În tradiția ortodoxă, arhanghelii sunt văzuți ca fiind protectori ai credincioșilor, care intervin în momentele de cumpănă, apărându-i de rău și ghidându-i spre lumină.

Citește și: Mesaje de Sf. Mihail și Gavril 2024: La mulți ani!

Tradiții și obiceiuri de Sf. Mihail și Gavril

În 2024, ca și în anii precedenți, ziua de 8 noiembrie va fi marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și practici religioase care variază în funcție de regiune, dar care păstrează esența spirituală a sărbătorii.

De menționat este că ziua de 8 noiembrie 2024 (vineri) este zi de post.

În multe zone ale țării, credincioșii merg la biserică în ziua de Sf.

Mihail și Gavril pentru a participa la slujba specială dedicată celor doi arhangheli. La finalul liturghiei, se fac rugăciuni pentru sănătate, protecție și îndrumare divină. În unele biserici, se săvârșește și o slujbă de pomenire pentru cei morți, iar credincioșii aduc lumânări pentru a se ruga pentru sufletele celor dragi.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Klaus Iohannis a fost plimbat greșit prin Budapesta, după ce poliția a încurcat drumul. I-a întors apoi spatele lui Viktor Orban- antena3.ro

Citeste si: Unul dintre cei mai renumiți chirurgi din România, condamnat la închisoare cu executare. A rămas și fără 250.000 de euro- wowbiz.ro

În perioada care precede această sărbătoare, mulți credincioși țin post, pregătindu-se astfel pentru întâlnirea cu Dumnezeu. Ziua de Sf. Mihail și Gavril este o zi de sărbătoare religioasă, dar în anumite regiuni, se păstrează obiceiul de a face post, iar mesele din această zi sunt de obicei vegetariene, cu preparate din legume și fructe.

De Sf. Mihail și Gavril, un obicei răspândit în multe zone ale României este pregătirea de colivă, care este adusă la biserică pentru a fi binecuvântată. Coliva reprezintă ofranda adusă în memoria celor răposați și este un semn de recunoștință și respect față de cei care au trecut în veșnicie.

Tradiții de Sf. Mihail și Gavril 2024

Tradiții de Sf. Mihail și Gavril 2024

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2024: Când începe Postul Crăciunului?

În unele zone, există tradiția ca, în ziua de Sf. Mihail și Gavril, gospodarii să aprindă lumânări și să lumineze feroneria casei pentru a aduce binecuvântarea arhanghelilor asupra locuinței și asupra familiei. Se crede că lumina simbolizează protecția divină și curățirea de rău.

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Când vor fi încărcate cardurile de alimente- kfetele.ro

Citeste si: 3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea dorință- radioimpuls.ro

Citeste si: Timp de 12 ani, medicii i-au spus unui norvegian că este gras și i-au dat Ozempic. Avea, de fapt, o tumoare de 27 kg în abdomen - antena3.ro

În multe tradiții, ziua de 8 noiembrie este dedicată și pomenirii celor care au trecut în neființă. Mulți credincioși merg la cimitir pentru a aprinde lumânări la mormintele celor dragi și pentru a face rugăciuni pentru iertarea păcatelor acestora.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si