Tradiții de Sf. Parascheva 2023: Ce nu este bine să faci în această zi cu cruce roșie?
Tradiții de Sf. Parascheva 2023. Sf. Parascheva este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 octombrie. Iată cele mai interesante tradiții și obiceiuri de Sf. Parascheva 2023. Ce nu este bine să faci în această zi cu cruce roșie?
În credința populară, Sf. Parascheva este numită „Vinerea Mare de Toamnă” sau „Vinerea celor 12 vineri”. „Vinerea mare de Toamnă” se celebrează în miez de toamnă, atunci când desfrunzirea arborilor și „încărunțirea” câmpurilor de brumete anunță „îmbătrânirea timpului” și „încheierea ciclului calendaristic”.
Sfânta Parascheva este sărbătorită ca fiind aducătoare de ploi bogate, îmbelșugătoare de roade bune și veselitoarea plugarilor. Ea este ocrotitoarea apelor și, adesea, chipul ei apărea lângă râuri sau fântâni, iar apa devenea tămăduitoare. Acesta este motivul pentru care oamenii așează icoana Sfintei Parascheva lângă fântâni și izvoare.
De Sf. Parascheva se fac previziuni ale vremii și se analizează în funcție de cum este vremea în ziua în care este prăznuită Cuvioasa Parascheva și se ține cont de somnul oilor.
Dacă oile dorm strânse și înghesuite, ciobanii spun că iarna va fi grea, lungă și friguroasă. Dacă oile dorm răsfirate, iarna va fi blândă.
Croitorii veșmintelor Sfintei Parascheva obișnuiesc să țină post înainte de a începe să lucreze veșmântul în atelierele Arhiepiscopiei.
Ziua Sfintei Paraschivei este ziua pomenirii celor trecuți în „Lumea Neîntoarcerii”. În această zi se dă de pomană celor credincioși pâine și must.
O altă tradiție veche de Sf. Parascheva spune că printre bucatele de pomană este bine să se împartă și vin nou și must cu pâine sau lipie și nuci.
Strămoșii spun că pe 14 octombrie, de Sf. Parascheva, dacă vremea este frumoasă și însorită, atunci și celelalte sărbători din an vor fi la fel.
Dacă vremea este mohorâtă și ploioasă, atunci așa vor fi și restul sărbătorilor din an.
Sf. Parascheva 2023. Ce nu este bine să faci în această zi cu cruce roșie?
De Sf. Parascheva, tradiția populară le interzice femilor să facă treburi gospodărești și să calce sau să coasă. Dacă nu țin cont de asta, ele se vor confrunta cu dureri de cap și ochi.
Femeile însărcinate trebuie să împartă mâncare cu copiii săraci. Tradiția spune că Sf. Parascheva va ocroti viitoarele mămici, dacă fac aceste lucruri, iar nașterea va fi ușoară și fără dureri.
Femeile nu au voie să toarcă sau să coasă. Dacă o vor face, riscă să le iasă negi pe mâini. Nici bărbații nu au voie să muncească pe 14 octombrie.
În ziua sărbătoririi Sf. Parascheva nu se muncește deloc. Credințele populare spun că fetele care spală, fac curățenie prin curte sau prin casă vor rămâne nemăritate. Bărbații nu au voie să muncească în gospodărie sau să muncească pământul.
Oricât de frig este afară, credincioșii nu au voie să facă focul în casă. În această zi, se spune că credința lor ar trebui să le încălzească trupul și sufletul.
Unele alimente sunt interzise. Credincioșii nu au voie să consume castraveți, nuci sau poame în formă de cruce. Nu au voie să consume nici pepene roșu sau fructe închise la culoare deoarece aduc aminte de sacrificiul martiric.