Tradiții în timpul postului Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci?
Tradiții în timpul postului Maicii Domnului. Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august şi ţine două săptămâni, până pe 15 august. Lăsata secului pentru post se face, în acest an, duminică, 31 iulie. Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.
Tradiții în timpul postului Maicii Domnului. Postul îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Tradiții și obiceiuri în postul Maicii Domnului
De sărbătoarea Schimbarii la Față sau Pobrejenie se leagă o sumedenie de superstiții, care de care mai mult sau mai puțin respectate, și anume:
Cine mănâncă struguri înainte de Obrejenie, adică nesfințiți, o să aibă dureri de burtă, fiindcă aceștia trebuie, mai întâi, duși la biserică pentru a fi citiți;
Fetele nu trebuie să se spele pe cap de Obrejenie, fiindcă așa cum iarba nu mai crește în câmpuri, asa nu le va mai crește nici lor părul;
De asemenea cei care nu țin sărbătoarea Schimbării la Față or să sfârșească uscați și gălbejiți, precum florile care se vor ofili începând cu această zi;
Femeile care spală rufe de Pobrejenie vor fi năpădite de păduchi și ploșnițe, iar cele care poartă prunci, dacă țin această zi, vor avea o naștere foarte ușoară;
Nu este bine ca de Obrejenie să te mai scalzi în apele repezi de munte, fiindcă apele se răcesc, iar cerbii vin și le spurcă urinând în ele;
Cine nu-și vede umbra capului la răsăritul soarelui în dimineața zilei de Obrejenie, se spune ca va muri până la sfârșitul anului;
Se spune că ziua de Pobrejenie este una din zilele sfinte în care se deschid Cerurile, iar cei aleși de Dumnezeu pot să vadă Porțile Raiului.
Rugăciunea pe care trebuie să o spui în Postul Sfintei Marii
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te implor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”
Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.
Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”