Close sidebar
Close sidebar

Traditii la inceputul lunii martie. Cum se alege baba si ce spune ziua aleasa despre anul care vine

Babele sunt personaje ale mitologiei populare romanesti care apar la inceputul lunii martie pentru a vesti primavara. Legenda spune ca in aceste zile Baba Dochia, care este responsabila cu aducerea iernii, incepe sa isi dea jos cele noua cojoace, cate unul in fiecare zi.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Traditia babelor are loc de pe 1 pana pe 9 martie. Fiecare roman isi alege o baba, o zi, si asa cum va fi baba aleasa, asa va fi si firea omului in anul care vine. Astfel, daca vremea este frumoasa, soarele este pe cer, in urmatorul an omul va fi voios si bun la sflet. Daca in acea zi, cerul este intunecat, omul acela nu va fi bun la suflet, ci suparacios. Batranii spun ca daca ninge sau ploua in acea zi atunci anul va fi un bogat.

Exista doua modalitati de a-ti alege baba. Fie se alege inainte de 1 martie o zi, fie se alege in functie de ziua de nastere. Daca ziua unei persoane se afla intre 1-9 ale oricarei luni, atunci baba va fi in ziua respectiva. Daca data nasterii este formata din doua cifre, atunci baba se alege facand suma cifrelor.

De exemplu, daca ziua cuiva este pe 17, baba se calculeaza astfel 1+7=8. Asadar, baba va fi pe 8 martie, scrie calendarulortodox.ro.
 

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

O alta legenda din batrani spune ca Baba Dochia avea un fiu care i-a adus babei o nora impotriva vointei sale. Baba ii dete norei un ghem de lana neagra si porni sa mearga la rau pentru a-l albi.

Pe cand fata incepu sa spele firul, degetele incepuri sa-i sangereze insa lana ramasese tot neagra. Disperata, fata incepu a plange insa Iisus o auzi si ii darui o floare rosie, spunandu-i sa spele lana cu ea. Tanara urma sfatul Mantuitorului, puse floarea in apa iar lana se albi pe loc. Mai apoi, se dusese sa ii duca ghemul soacrei. Baba se supara ingrozitor si o acuza ca Martisor (cel care o ajuta pe tanara) este de fapt iubitul norei.
Dochia pleca cu oile la munte crezand ca primavara venise deoarece vazuse nora cu floarea in mana. Baba Ajunsa la munte la inceputul lui martie, Dochia dupa ce si-a dat jos toate cele noua cojoace ingreunate de ploi, a inghetat si s-a prefacut in stanci alaturi de oile sale. Tot de aceasta legenda sunt legate si numele culmii Babele din masivul Bucegi si ale primelor 9 zile din luna martie.

 Traditiile legate de babe sunt diferite, in functie de zona. De exemplu, in Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca in restul tarii, iar in Maramures se obisnuieste ca in primele zile din martie sa se bata usile, pentru ca iarna sa plece din casa si sa faca loc unui anotimp cu temperaturi mai blande, in timp ce in zona Ardealului babele se numesc Vantoase, din cauza vremii capricioase, scrie Mediafax.

In stravechiul calendar roman, anul incepea odata cu prima zi a lunii martie, astfel ca babele reprezinta un nou inceput, dar si lupta dintre iarna si primavara, fapt ce duce la o instabilitate crescuta a vremii.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI