De 1 martie, obiceiul este ca oamenii sa isi aleaga baba, adica o zi care le va prevesti viitorul: daca este soare, va avea parte de fericire si bogatie in anul care urmeaza, altfel va avea un an mai putin bun.

Martisorul

Traditia martisorului se regaseste inca de pe vremea romanilor. Acesta reprezinta un simbol al bucuriei si al dragostei de viata si este intruchipat de un snur impletit in culorile alb si rosu. La inceput, de acest snur se atarnau banuti de aur sau argint. Astazi, martisoarele cunosc o diversificare de la obiecte artizanale pana la cele mai trasnite reprezentari.

Obiceiul ca fetele sa isi lege de incheietura mainii sau la gat snurul martisorului dateaza de demult.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Se spune ca acesta trebuie prins la rasaritul soarelui in prima zi a lunii martie si pastrat pana la sfarsitul lunii, cand se desface si se leaga de creanga unui copac inflorit. El este purtat ca un talisman care aduce noroc, iar impletirea celor doua culori simbolizeaza uniunea contrariilor: bine si rau, zi si noapte, vara si iarna.

Traditia martisorului este originara din practicile agrare, cand oamenii legau copacii

cu funii albe si rosii pentru a indeparta duhurile rele. Unii oameni considera si astazi ca luna martie este prielnica farmecelor si spiritelor rele, asa ca isi iau masuri de siguranta.

In unele zone ale tarii, batranii ii sfatuiesc pe tineri sa poarte lenjeria sau o bluza care nu este la vedere pe dos, in timp ce altii se feresc sa pronunte cuvinte care ar putea sa atraga farmece si ghinioane.

O alta superstitie regasita la sate este legata de purtarea martisorului ca semn al curateniei si al indepartarii de boli si murdarie. 

Sursa: parinti.com

Foto: moldova.org


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si