In calendarele bisericesti, pentru aceste zile apare mentiunea „harti”, un termen popular care desemneaza zilele de dezlegare a postului.

in zilele de miercuri si vineri din „Saptamana Alba” nu se savarseste Sfanta Liturghie, cele doua zile sunt aliturgice.
in Sambata lasatului sec de branza, Biserica ii pomeneste pe toti barbatii si femeile care au fost „luminati prin postire”. Aceasta zi este numita „a ascetilor”.
Duminica, 26 februarie, exista randuiala de a se cere iertare.

Este cunoscuta sub denumirea de „Duminica Iertarii”.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Zilele acestei saptamani au si ele denumiri corespunzatoare. Prima zi este Lunea alba, cunoscuta si ca Lunea burdufului, pentru ca atunci se taie burduful de branza. in Martea alba, e bine sa se manance branza. Nu se spala rufe si nu se face baie, fiindca albeste parul.
in Miercurea alba este dezlegare la lactate si peste. Nici in aceasta zi nu e bine sa te speli pe cap, ca sa nu incaruntesti de timpuriu.

in Joia nepomenita sau Joia necurata, femeile spala camasile, ca sa fie albe peste an, dar nu torc, ca sa nu le fie in primejdie barbatii, dusi cu treburi la padure. Se mai numeste si Joia furnicilor, pentru ca femeile aduc ofrande acestor insecte. Se face o turta din faina sau din malai, care se unge cu unt sau cu branza si se asaza pe un musuroi, pentru ca insectele sa aiba ce manca si sa nu faca pagube in timpul verii.

Urmeaza prima din cele 12 vineri scumpe de peste an, care se marcheaza inaintea fiecarui praznic. Se tin cu post si rugaciune, mancand numai seara, pentru binele casei si pentru curatirea sufletului. in unele sate, sunt tinute indeosebi de tineret, pentru a avea noroc la casnicie.
in Sambata alba se fac placinte, care se dau de pomana. Barbatii nu lucreaza, fiind in primejdie de cazaturi, iar femeile nu cos si nu spala camasi barbatesti. Se impart colacei, coliva cu lumanari mici si placinte, pentru ca cei ce le dau de pomana sa aiba ce manca pe lumea cealalta. Fetele aduc cate un ulcior de apa de la izvorul cel mai rece si dau de pomana ca sa aiba izvor in cealalta lume.

Se mai spune ca in Saptamana alba nu se toarce, ca sa nu se faca peste an viermi in fructe. De asemenea, ca sa nu-ti albeasca parul si sa nu orbesti, nu e bine sa te speli pe fata si pe cap, decat daca pui in albie o bucatica de branza.
Saptamana nebunilor se incheie cu duminica de lasatul secului de branza, ultima zi de petrecere inaintea postului Sfintelor Pasti.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si