Potrivit traditiei, in noapte de sambata spre duminica, oamenii se trezesc in bataia clopotelor, se spala cu apa curate, isi pun straie noi si pornesc spre biserica.

Cand preotul rosteste “Hristos a Inviat”, oamenii trebuie sa raspunda “Adevarat a Inviat”, acesta fiind recunoasterea Invierii Mantuitorului. Dupa slujba, oamenii se intorc acasa cu lumanarea aprinsa si face o cruce mica pe peretele de la rasarit, afumandu-l cu lumanarea.

Candela nu trebuie aruncata. Ea se pastreaza tot anul. Doar dupa slujba crestinii pot manca din preparatele de Paste, noteaza ziarulunirea.ro.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Iata cateva dintre obiceiurile si traditiile de Paste: 

- La Inviere este bine sa te imbraci cu o haina noua, imbracamintea noua, la fel ca si apa, are un rol purificator.
– In ziua de Pasti nu este bine sa dormi, pentru ca in restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor manca semanaturile, recolta va fi distrusa si te va prinde ploaia ori de cate ori vei vrea sa lucrezi campul.


– Lumanarea de la Inviere trebuie pastrata in casa si aprinsa in caz de boala, calamitati naturale, suparari.
– In dimineata Pastelui e bine sa privesti prima data intr-o cofa cu apa neinceputa. Se spune ca vei avea vederea buna in restul anului.
– Se spune ca e bine sa te speli pe fata cu apa neinceputa dintr-o cana noua, in care ai pus un ou rosu, unul alb, un banut de argint si un fir de iarba verde, semne ale sanatatii, prosperitatii si sporului in toate.

– In ziua de Pasti nu se mananca oul cu sare, se spune ca transpiri tot anul.
– Pasca, crucea de pe ea sau anafura sunt considerate de leac, de aceea se pastreaza bucati din ele peste an.
– Cocosul sfintit de Pasti se credea a fi o sursa de belsug, sanatate si dragoste. In vechime oamenii aduceau cocosi la slujba de Inviere, pe motiv ca aceluia caruia ii va canta primul cocosul in acea noapte va avea noroc tot anul. Apoi cocosii erau dati de pomana saracilor.
– La masa de Pasti e bine sa mananci mai intai un ou, se crede ca acesta aduce sanatate trupului pe parcursul anului, apoi peste si pasare, pentru a fi sprinten precum pestele si usor ca pasarea.
– Cu cine ciocnesti ouale vopsite in ziua de Pasti, te vei intalni in lumea cealalta.
Daca pastrezi un ou rosu 40 de zile dupa Pasti si nu se strica, vei avea noroc tot anul.
– De Pasti se aseza o bucatica de fier sub prag, ca o protectie pentru casa.
– Daca prima persoana care iti intra in casa este barbat, vei avea noroc tot anul.
– De Pasti, exista credinta ca cerurile se deschid, permitand sufletelor celor morti sa se intoarca acasa, pentru a-si proteja rudele dragi.
– Se spune ca cei ce mor in duminica de Pasti sunt scutiti de Judecata divina, sufletele lor ajungand direct in rai.

– Copii nascuti de Pasti sunt binecuvantati, avand o viata luminata si presarata cu noroc toata viata.

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Dana Roba iubește din nou și a făcut anunțul fericit: "Dragostea nu are vârstă". Cine este bărbatul de care s-a îndrăgostit- radioimpuls.ro

Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si