Tradiții si superstiții în Joia Mare 2022. Ce e bine să faci în această zi de sărbătoare
Joia Mare, cunoscută și sub numele de Joia Neagră sau Joia Patimilor, este o zi importantă, cea a Deniei Mari. Potrivit credinţei creştin-ortodoxe, în această zi Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor
Tradiții superstiții Joia Mare 2022 . Joia Mare din Săptămâna Patimilor este o zi cu mare însemnătate pentru credincioși. Potrivit credinței creștin-ortodoxe, în această zi Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor, fiind îndemnați spre smerenie.
Tot în Joia Mare, gospodinele vopsesc ouăle în roșu, urmând ca în Sâmbăta Mare să se coacă cozonacii și pasca.
Joia Mare este cunoscută de creștini și sub numele de Joia celor 12 Denii. Potrivit tradiției, cele 12 lumânări aprinse în timpul Deniei vor fi aprinse pe parcursul întregului an, considerându-se că acestea au puteri deosebite.
Tradiții în Joia Mare. Ce alimente nu trebuie să consumi în această zi?
În gospodăriile românești, în această zi creștinii înroșesc ouăle și pregătesc cozonacii și pasca.
Pasca se face din făină albă cernută în tava specială. Cojile de ouă folosite la pască nu se aruncau si nici nu se ardeau. Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sâmbata Paştelui pe o apă curgătoare fiind considerat că astfel, găinile si puii aveau sa fie paziţi de păsările prădătoare peste vară, conform creştinortodox.ro.
Joi este ziua din Săptămâna Patimilor când gospodinele vopsesc ouăle în roşu, urmând ca în Sâmbata Mare să coacă pasca şi cozonacul care vor fi aduse la biserica în noaptea de Înviere pentru a fi
În această zi două alimente sunt total interzise de tradiţie, inclusiv în Joia Mare, chiar şi pentru cei care nu ţin post. Este vorba despre consumul oţetului şi al urzicilor. Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus Hristos a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi.
Mai mult, legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oţet: de aici şi obiceiul popular, care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post.
În Joia Mare femeile nu au voie să spele haine, nici cu mâna si nici cu maşina de spălat. Ultima zi în care puteau face asta era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor stramoşeşti.
Superstiții în Joia Mare. De ce nu este bine să dai cu mătura în această zi?
În anumite zone de la sate se fac focuri pentru suflete celor dragi trecuți în neființă, despre care se spune că vin şi stau la ştreaşina casei unde au trăit. Din acest motiv se spune că în această zi nu este bine să dai cu mătura, pentru ca praful să nu ajungă pe sufletele celor decedați.
Femeile însărcinate mergeau la Denie cu o sfoară cu noduri, pe care o desfăceau la fiecare evanghelie, pentru a naşte mai uşor atunci când venea timpul să își aducă pe lume copiii.
O superstiție veche spune că Joimărița, o sfântă mitologică asemănătoare Sfintei Vineri, umbla pe ulițile satelor să vadă dacă gospodăriile sunt îngrijite. În cazul în care acestea nu erau îi blestema pe cei care trăiau acolo, iar aceștia aveau parte de un an plin de greutăți și ghinioane.
În Joia Mare femeile nu au voie să spele haine, nici cu mâna si nici cu maşina de spălat și nici să facă parastase. Ultima zi în care puteau face asta era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor stramoşeşti.