Tradiții și superstiții în Vinerea Mare. Este zi de post negru
Tradiții superstiții Vinerea Mare 2022. Numită și Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este zi de doliu pentru credincioșii creștini pentru că în această zi a fost răstignit și a murit pe cruce Domnul Iisus Hristos.
Tradiții superstiții Vinerea Mare 2022. Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este cea mai tristă zi din pătimirea Domnului. Acesta a fost adus la judecată, batjocorit, răstignit, ucis și îngropat. Seara are loc Denia Prohodului când credincioșii, în frunte cu preoții, dau ocol bisericii de trei ori, iar apoi trec pe sub Sfântul Aer (Epitaf).
Tradiții în Vinerea Mare. De ce sunt interzise mâncărurile la cuptor?
În Vinerea Mare, potrivit tradiției populare, sunt interzise mâncărurile la cuptor, iar în dimineața acestei zile, chiar înainte de răsăritul soarelui se spune că este bine să alergăm desculți prin rouă sau prin ape curgătoare pentru a fi sănătoși întregul an.
Un alt obicei din Vinerea Mare este legat de pomenirea celor morţi. Oamenii împart căni, tradiţia vorbeste despre Cănile din Joia Mare, pe care le dau peste mormânt celui care le primeşte. În popor se mai spune că este bine să se aprindă o lumânare la mormânt sau în curtea casei pentru că, în ultima zi de pomenire a morţilor din Postul Mare, cei plecaţi se întorc acasă.
În Vinerea Mare nu este bine să se mănânce urzici sau să se bea oțet. Când a fost răstignit pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oțet când a cerut să bea apă.
În Vinerea Mare, în mijlocul bisericii, se scoate Sfântul Epitaf, pânza care are pe ea chipul Mântuitorului.
Credincioşii trec pe sub acest epitaf până în după-amiaza zilei de sâmbătă.
Vinerea Mare, sau Vinerea Patimilor, așa cum mai este cunoscută această zi, este cinstită în mod tradițional prin participarea la Prohodul Domnului, slujbă ce se ține în toate bisericile creștine în această seară.