Traditiile de Craciun sunt cele mai frumoase din tot anul. Fiecare zona a tarii se mandreste cu datini din strabuni, pe care romanii le pastraza si astazi. In materialul urmator, va prezentam traditiile de sarbatorile de iarna in vestul si in nordul tarii.
Colindatul este un adevarat ritual in comuna Oshorhei, de langa Oradea. Barbatii se trezesc dis-de-dimineata si pregatesc carutele trase de cai, cu care vor colinda toate ulitele.
Gospodinele raman acasa si fac curatenie. Din lada cu zestre, batranele scot costumele populare pe care copiii le poarta cu mandrie in zilele de sarbatoare. Apoi, trebaluiesc prin bucatarie.
Tinerii merg din casa in casa si colinda gospodariile traditionale ale satenilor. Gazdele ii rasplatesc cu colacei impletiti si mere ca sa aiba belsug tot anul care vine.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
La cativa kilometri de orasul falticeni, din Suceava, se afla satul Dolhesti, plin de oameni gospodari. Femeile au inceput sa coaca colaci de la primele ore ale diminetii.
Afara, barbatii taie porcul si se incalzesc cu un pahar de vin fiert sau tuica fiarta.
Fetele nemmaritate au treaba lor.
Camelia Ciocarlan- localnica: Toate fetele singure din sat se intalnesc inainte de sarbatri si cos la costumele baietilor care trebuie sa maearga cu colindatul si cu uratul.
La pranz se pleaca la colindat cu sania trasa de cai. Nu ramane nici o casa necolindata.
Maine toti musafirii vor gusta din tochitura pregatita de gospodine, dar si din muraturile puse bine in beci de asta toamna.