UPDATE. Patru români au decedat în urma accidentului de autobuz din Veneția, anunță MAE.

Cine sunt românii decedați în tragedia din Veneția?

Familia de români care a murit în tragedia din Veneția se afla în vacanță. Membrii acesteia sunt Mihaela, în vârstă de 42 de ani și Mircea, în vârstă de 45 de ani, Aurora și Georgiana, în vârstă de 8 și 13 ani. 

Românii erau stabiliți în Germania.

Autorităților le-a luat mai mult timp până să transmită identitatea victimelor către familiile lor. Autoritățile române au anunțat, inițial că printre pasagerii autocarului nu se află români, dar odată cu finalizarea operațiunii de identificare, s-a aflat și vestea tragică că 4 români au murit.

Trupurile celor patru români vor fi aduse în România

Ambasada României la Roma a anunțat că va acorda sprijin în vederea repatrierii românilor decedați în tragedia din Italia, dar și pentru eliberarea certificatelor de deces ale lor.

La 24 de ore distanță de la procedura accidentului rutier, MAE a anunțat că printre oamenii decedați în tragedie se află și români.

„Urmare a demersurilor întreprinse, permanent, în cursul nopții de 3 spre 4 octombrie 2023, cât și pe parcursul zilei de astăzi de către Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste, MAE precizează faptul că printre victimele accidentului rutier se află și patru cetățeni români. 

MAE subliniază că procedura de identificare a tuturor victimelor s-a efectuat cu dificultate, având în vedere circumstanțele producerii accidentului și gravitatea acestuia. Totodată, MAE informează că echipa consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Trieste s-a deplasat și la unitatea medicală unde au fost transportate trupurile neînsuflețite pentru a intra în legătură cu membrii de familie, în vederea acordării asistenței consulare specifice în astfel de situații”,  a

transmis MAE.

Citește și: Ministerul Afacerilor Externe a făcut anunțul. Patru români au decedat în urma accidentului de autobuz din Veneția

Cel puțin 21 de oameni au murit, iar 18 sunt răniți, după ce, în cursul serii de marți, un autobuz plin cu pasageri a căzut de pe o pasarelă peste calea ferată și a luat foc la Mestre, foarte aproape de Veneția.

Vehiculul era alimentat cu gaz natural și a luat foc. Acum, autoritățile clasifică tragedia în rândul celor mai grave, după ce mai multe persoane rănite au fost deja evacuate de la locul accidentului și apoi transportate la spitalele din Mestre, Padova, Treviso, Mirano și Dolo.

Totul s-a petrecut în jurul orei 19:45 la Mestre, provincia Veneția, acolo unde autobuzul a rupt gardul pasajului suprateran „Rizzardi” și s-a prăbușit de la o înălțime cuprinsă între 10 și 15 metri peste cablurile de alimentare de înaltă tensiune și a luat foc.

Accident de autobuz în Mestre, foarte aproape de Veneția

Accident de autobuz în Mestre, foarte aproape de Veneția

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Meta se gândește să taxeze utilizatorii aplicațiilor sale, Facebook și Instagram

„O scenă apocaliptică”

Mai multe ambulanțe și echipe de pompieri, dar și forțe de Poliție s-au deplasat la locul accidentului. Unitatea sanitară locală 3 din Veneția a activat protocolul pentru urgențe majore, punând în alertă toate camerele de urgență din zonă și a rechemat personalul la muncă.

„O scenă apocaliptică. Nu există informaţii precise în acest moment, dar salvatorii presupun un număr foarte mare de morţi. Se vorbeşte de vreo douăzeci de morţi. Ne aflăm în mijlocul acestei tragedii teribile, am numărat deja 20 de morţi, dar îmi imaginez că va fi un bilanţ care va creşte. Ne aflăm sub pasarela de la Marghera", a declarat primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro, potrivit News.

„O tragedie teribilă a lovit comunitatea noastră în această seară. Am ordonat imediat să se instituie starea de doliu, în memoria numeroaselor victime care se aflau în autobuzul accidentat. O scenă apocaliptică, nu există cuvinte", a scris şi pe platforma X primarul oraşului Veneţia.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Primarul Veneției a povestit ce s-a întâmplat: „Era un autobuz plin de oameni care plecaseră de la serviciu şi mergeau de la Veneţia la Marghera. A ieşit complet de pe şosea. A zburat de pe pod. Era un autobuz obişnuit, toţi oamenii care se întorceau de la serviciu. Suntem în doliu", a declarat Luigi Brugnaro.

Accident de autobuz în Mestre, foarte aproape de Veneția

Accident de autobuz în Mestre, foarte aproape de Veneția

[Sursa foto: Profimedia]

Cauza accidentului este încă neclară.

„Sunt în strânsă legătură cu primarul Luigi Brugnaro şi cu ministrul Matteo Piantedosi pentru a urmări veştile despre această tragedie. Îmi exprim cele mai profunde condoleanţe, condoleanţe personale şi ale întregului guvern, pentru gravul accident care a avut loc în Mestre. Gândurile noastre sunt alături de victime şi de familiile şi prietenii lor", a transmis premierul Italiei.

Autocarul care s-a prăbușit peste pasarelă nu efectua o cursă obișnuită, ci avea la bord turiști, iar autoturismul era închiriat de către un camping din Marghera, acesta aparținând „La Linea”, care asigura mai mereu legătura între camping și Veneția, potrivit tg24.sky.it.

„Este o tragedie de proporţii uriaşe: bilanţul provizoriu vorbeşte de cel puţin 21 de victime şi peste 20 de persoane internate în spitalele din Veneto, multe dintre ele în stare foarte gravă. Din păcate, în accident au fost implicaţi şi câţiva minori", a declarat preşedintele regiunii Veneto, Luca Zaia.

Potrivit acestuia, printre victime nu se află doar italieni, ci și persoane de diferite naționalități.

La bordul autocarului se afla un grup de turişti est-europeni care se întoarceau la Marghera după ce au fost în Veneţia, potrivit  tgcom24.

Accident de autobuz în Mestre, foarte aproape de Veneția

Accident de autobuz în Mestre, foarte aproape de Veneția

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: VIDEO- Probele Poliției, distruse în incendiu. Anchetatorii nu exclud ipoteza unei mâini criminale

În autobuz se aflau ucraineni

Autobuzul funcționa cu metan și era încărcat cu turiști, printre care și un grup de ucraineni.

Autobuzul ar fi ieșit de pe carosabil pe pasajul subteran Vempa, a rupt parapetul de protecție și a plonjat în gol în apropierea căii ferate după un zbor de aproximatv 30 de metri. Vehiculul ar fi luat foc după ce a atins cablurile electrice. Cel puţin 40 de ambulanţe au fost trimise la faţa locului.

„Sunt foarte mulţi morţi, prea mulţi", a spus primul pompier care a intervenit pentru a-i salva pe oameni.

Accident de autobuz în Mestre, foarte aproape de Veneția

Accident de autobuz în Mestre, foarte aproape de Veneția

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Patru minori sunt spitalizaţi, doi tineri de 16 ani şi doi copii.

„A existat un zvon că autobuzul a luat foc, dar a fost doar un început de incendiu care a fost imediat stins. A fost un autobuz electric care s-a prăbuşit de la 10 metri şi nu cred că a lovit cablurile de înaltă tensiune, ci s-a prăbuşit pe drumul de legătură Carbonifera, care se conectează direct la sistemul de autostrăzi din Veneto'', a declarat consilierul pentru drumuri al municipalităţii din Veneţia, Renato Boraso.

Salvatorii se tem că în autobuz se aflau mai mulți oameni decât cei declarați că nu este exclus ca atunci când vehiculul a distrus bariera de protecție să fi trecut peste cineva.

Accident de autobuz în Mestre, foarte aproape de Veneția

Accident de autobuz în Mestre, foarte aproape de Veneția

[Sursa foto: Profimedia]

Cum s-a ajuns în această situație- Ce ipoteze sunt luate în calcul

Prima ipoteză luată în calcul de anchetatori este că șoferului i s-ar fi făcut rău în timp ce se afla la volanul autovehiculului.

Șoferul avea experiență  și nu ar fi avut motive să fie obosit, astfel încât intrase în tură cu aproximativ două ore înainte de accident.

Dacă se va lua în calcul și ipoteza ca șoferul să fi avut o problemă medicală, atunci va trebui verificat dacă în autocar se afla și un al doilea șofer. În cazul în care răspunsul este afirmativ, cel de-al doilea șofer n-a intervenit.

O altă variantă luată în calcul este că, pe timpul depălasării, motorul autocarului ar fi luat foc.

Ministerul Afecerilor Externe a transmis, în cursul serii de marți, că deocamdată nu există informaţii despre existenţa unor cetăţeni români printre victimele accidentului din Italia.

„Până la acest moment nu există informaţii despre existenţa unor cetăţeni români printre victimele accidentului. Reprezentaţii oficiului consular menţin contactul cu autorităţile locale italiene, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară în funcţie de solicitări, conform competenţelor legale”, a transmis Ministerul Afecerilor Externe.

MAE a precizat că, la nivelul misiunii diplomatice nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară.

Klaus Iohannis, despre tragedia din Italia

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, condoleanțe familiilor victimelor și însănătoșire grabnică celor răniți în accidentul rutier.

„Sunt profund întristat de teribilul accident din Mestre, Italia. Sincere condoleanţe familiilor victimelor şi însănătoşire grabnică celor răniţi. Suntem alături de toţi cei afectaţi în aceste momente dificile", a scris preşedintele Iohannis, miercuri, pe Twitter.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si