Close sidebar
Close sidebar

Tragedie în lumea actoriei: Peter Brook, unul dintre cei mai influenţi regizori din secolul al XX-lea a murit

Una dintre personalitățile legendare a industriei teatrale şi unul dintre cei mai influenţi regizori din secolul al XX-lea, Peter Brook, a decedat sâmbătă, la vârsta de 97 ani.

Alexandra Bercea,

Tragedie în lumea actoriei: Peter Brook, unul dintre cei mai influenţi regizori din secolul al XX-lea a murit


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Peter Brook s-a născut în Marea Britanie. Acesta şi-a desfăşurat o mare parte a carierei sale artistice în Franţa, conducând colectivul teatrului parizian Bouffes du Nord.

Arta punerii în scenă-reinventată de Peter Brooke

De asemenea, a reinventat arta punerii în scenă favorizând formele rafinate în locul decorurilor tradiţionale.

La sfârşitul anilor 1960, după zeci de succese, inclusiv cu numeroase piese de Shakespeare, şi după ce a regizat spectacole cu cele mai mari nume din industria teatrală- de la Laurence Olivier la Orson Welles-, Peter Brook a decis să se mute în Franţa.

Acolo a început o perioadă experimentală, marcată de teoria "spaţiului gol"

În Franţa a montat şi spectacole monumentale, cu note de exotism şi actori proveniţi din diverse culturi.

Care este cel mai cunoscut spectacol al lui Peter Brook?

Unul dintre cele mai cunoscute spectacole este "Mahabharata"- o epopee de nouă ore inspirată din mitologia hindusă- a cărui premieră a avut loc în 1985 şi care a fost adaptat apoi într-un film pentru marele ecran, lansat în 1989.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

În anii 1900, când triumfa în Regatul Unit cu "Happy Days", de Samuel Beckett, criticii de teatru au declarat că Peter Brook era "cel mai bun regizor pe care Londra l-a avut vreodată".

Peter Brook a renunţat la conducerea instituţiei pariziene în 2010, la vârsta de 85 de ani, după ce coordonat peste 35 de ani teatrul francez Bouffes du Nord.

Acesta a continuat să monteze până de curând spectacolele pe scena acestui teatru.

A fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii, având în palmares mai multe premii Tony şi Emmy, un premiu Laurence Olivier, Praemium Imperiale şi Prix Italia.

Citeste si: Este doliu în România. Un alt actor celebru a părăsit scena filmului

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI