Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Tratament pentru depresia postnatală. Aproximativ 15% dintre femeile din Europa se confruntă cu depresia de după naștere

Fericire, anxietate și multe frici. Sunt doar câteva dintre emoțiile care vin la pachet cu rolul de mamă. În Statele Unite, s-a aprobat prima pastilă pentru depresia cu care se confruntă de multe ori femeile după naștere. La noi în țară, mamele pot cere ajutor psihologilor din maternitate.

Redactia Stirile Kanal D,

Tratament pentru depresia postnatală. Aproximativ 15% dintre femeile din Europa se confruntă cu depresia de după naștere

[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Suntem la maternitatea Bega din Timișoara. Aici, tinerele mame, în special cele aflate la prima naștere, sunt copleșite de emoții. Diana, de exemplu, este o tânără care doar ce a născut o fetiță perfect sănătoasă. Chiar dacă mai are acasă și un băiețel, recunoaște că trăirile după al doilea copil au fost dintre cele mai complexe.

Citește și: EXCLUSIV: Cutia bebelușului, primită de mamele și nou-născuții din zonele devaforizate/ Silvia Burcea: ”Este un model din Finlanda care a ajutat la reducerea mortalității infantile”

Diana Surugiu, mamă: „Sunt fluctuații de stări, uneori simțeam că am nevoie să plâng, uneori simțeam că plâng de bucurie, am lăsat să curgă sentimentele, să curg emoțiile, să fie totul natural.”

Psihologii maternități sunt cei care au grija ca trăirile mamelor să se transforme în emoții pozitive și le consiliază pe toată perioada spitalizării.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Adina Berar, psiholog: „Încercăm să normalizăm situația prin care trece mama după naștere din punct de vedere emoțional. Consilierea psihologică a pacientelor este axată pe psihoeducație, adică pacientele sunt informate despre posibilele modificări psihologice ce pot apărea chiar pe parcursul spitalizării, dar mai ales odată ajunse acasă.”

Odată ajunse acasă, mamele sunt copleșite de emoții și de aceea sprijinul familiei e esențial.

Paula Stoica, mamă: „Am auzit despre depresie, nu simt că o să urmez așa ceva la mine pentru că mă simt foarte fericită, am avut și ajutor din partea soțului. Mă simt foarte fericită și foarte împlinită de când o am pe micuță.”

Diana Surugiu, mamă: „Ca și stare emoțională m-a ajutat foarte mult ajutorul din partea familiei, în special soțul meu care a rămas cu mine acasă o perioadă.”

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că simptomele depresiei sunt de multe ori înșelătoare și pot fi confundate.

Adina Berar, psiholog: „Modificări la nivelul apetitului alimentar, la nivelul somnului, lipsa voinței, nu au chef să se ridice din pat, să se ocupe de copil, evită contactul cu cei din jur, cam asta ar fi primele semne îngrijorătoare.”

Aproximativ 15% dintre femeile din Europa se confruntă cu depresia de după naștere

Aproximativ 15% dintre femeile din Europa se confruntă cu depresia de după naștere. În Statele Unite a fost aprobat primul tratament pentru depresie postnatală. Vorbim despre o pastilă care se va administra o dată pe zi, timp de 2 săptămâni, femeilor care au devenit recent mame.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI