Ginecomastia afectează calitatea vieții pacientului prin instalarea unei stări de anxietate și este un factor de stres emoțional.
Cauza ginecomastiei
Ginecomastia se produce în urma unui dezechilibru hormonal între estrogen (crește) și testosteron (scade). Acest dezechilibru poate să apară în mod fiziologic( ginecomastie fiziologică), poate să fie produs de medicamente( ginecomastie indusă medicamentos), sau poate să apară în anumite boli( ginecomastia patologică).
Cum se stabilește diagnosticul
Diagnosticul se stabilește în urma unei anamneze (istoricul medical al pacientului) și a unui consult fizic detaliat. În urma discuției cu pacientul (anamneza), medicul stabilește dacă simptomatologia indicată de pacient poate conduce la identificarea unor boli hepatice, renale, hipertiroidism sau insuficiență testiculară. Examenul clinic poate să indice și eventuale consecințe ale unui dezechilibru hormonal (atrofie testiculară, obezitate ginoidă) sau cauze ale acestuia (tumori testiculare).
Examenul de laborator presupune și dozări hormonale (testosteron, estrogen, prolactină și altele). Dacă rezultatele nu sunt concludente, se pot solicita investigații suplimentare (ecografie testiculară, CT abdominal, biopsie).
Tratamentul chirurgical al ginecomastiei
Tratamentul diferă de la un pacient la altul, în funcție de patologia identificată. Tumorile testiculare sunt operate, bolile renale și hepatice care provoacă ginecomastia sunt tratate, medicația care determină afecțiunea este stopată dacă se poate (efectele se vor vedea aproximativ după o lună).
Tratamentul hormonal cu medicație antiestrogenică este recomandat de medicul specialist, în urma consultării și efectuării analizelor necesare.
Mamoplastia de reducție (excizia țesutului glandular cu păstrarea areolei mamare și a mamelonului) se va considera o soluție numai în cazul pacienților care au ginecomastie veche, iar tratamentul medicamentos antiestrogenic nu a dat rezultate. Pretul unei operații de ginecomastie depinde de complexitatea acesteia. Costul include nu numai operația și spitalizarea necesară, cât și controalele postoperatorii.
Pacientul, în orice stare a bolii, este preluat de o echipă multidisciplinară de medici (endocrinolog, nutriționist, urolog, chirurg plastician) și beneficiază de un diagnostic și tratament corect după un consult endocrinologic și efectuarea unei mamografii.
Mamoplastia de reducție nu poate fi însă efectuată bărbaților obezi, decât dacă aceștia reușesc să mai scadă în greutate. De asemenea, intervenția chirurgicală este contraindicată la alcoolici și la persoanele care consumă droguri.
Pacientul trebuie să informeze chirurgul și medicul anestezist dacă are probleme medicale precum:
- tensiune;
- probleme vasculare;
- infarct;
- diabet;
- probleme pulmonare;
- probleme neurologice;
- alergii.
Desigur, fiecare intervenție chirurgicală implică riscuri, acestea trebuie discutate înainte, atât cu chirurgul cât și cu medicul anestezist. Pe lângă aceste riscuri pot apărea în cursul operației infecții, hematoame și cicatrici.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Operația de ginecomastie se face sub anestezie generală sau o anestezie intravenoasă la care se poate adăuga o anestezie locală .
Spitalizarea postoperatorie durează 1-2 zile, timp în care se începe tratamentul cu antibiotice. După 2 zile pot fi scoase tuburile de dren.
În ceea ce privește recuperarea postoperatorie, firele se scot după 12 zile de la operație.
Nu este nevoie neapărat deplasarea la clinica sau spitalul unde a fost efectuată intervenția, acest lucru poate fi făcut și de medicul de familie. După operația de ginecomastie se poartă obligatoriu bustieră timp de 2-3 săptămâni. Trebuie evitate loviturile în zona operată și de asemenea, în primele săptămâni (cel puțin patru) nu va fi posibilă reluarea activităților obișnuite.
Cicatricele rămase după operație, în primele 6 luni, se vor înroși și umfla, dar după 9- 12 luni se vor deschide la culoare. Pacienții nu trebuie să se expună la soare cel puțin un an după operație (pentru a nu se produce pigmentarea cicatricelor).
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Operația de ginecomastie este importantă pentru că ea poate fi benefică pentru înfățișarea și încrederea pacienților. Rezultatele procedurii sunt permanente. Pe de altă parte, ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, trebuie respectate anumite condiții, pre și post-operatorii (recuperarea postoperatorie, tratament medicamentos).
Sursa foto: https://www.pxfuel.com/en/free-photo-jqyzs