Trei papi în același timp? Zvonurile privind retragerea Papei Francisc aprind "cel mai negru scenariu"
Zvonurile că papa ar fi bolnav și este pregătit să demisioneze țin prima pagină în presa italiană de mai multe zile. Acum, speculațiile cu privire la o posibilă demisie a Papei Francisc au fost reaprinse, fiind alimentate de anunțul că papa va călători la sfârșitul lunii august la L'Aquila, în centrul Italiei, notează Newsweek.com.
Când Papa Benedict al XVI-lea a abdicat în 2013, demisia sa bruscă a fost un șoc pentru întreaga lume, care era familiarizată cu faptul că papii nu ies de pe scenă decât murind, nu renunțând să conducă Biserica Catolică.
Dar o mișcare atât de neobișnuită va fi repetată de Papa Francisc?, se întreabă jurnaliștii de la Newsweek.
O intervenție chirurgicală recentă la colon, probleme de mobilitate și o serie de evenimente care trimit către moștenirea lăsată de Papa Francisc i-au determinat pe experții în teme legate de Vatican să se întrebe dacă Papa este pe cale să renunțe la "postul" de la vârful Bisericii.
Papa Francisc, la un pas de retragerea de la Vatican?
Când Jorge Mario Bergoglio, cunoscut acum ca Papa Francisc, a fost ales pentru a-l înlocui pe Benedict al XVI-lea în urmă cu nouă ani, nou-numitul papă a fost o gură de aer proaspăt pentru Vatican, distingându-se
de mandatul conservator și rigid al predecesorului său, Joseph Ratzinger, arată sursa citată.
Dar această atitudine energică s-a lovit acum de o serie de probleme de sănătate care l-au forțat pe Papa să meargă în scaun cu rotile în ultima lună, declanșând tot mai multe speculații cu privire la viitorul Sfântului Scaun.
De ce este importantă vizita la L'Aquila
Călătoria Papei la L'Aquila pe 28 august dă startul „Sărbătorii iertării”, o festivitate veche de șapte secole, inaugurată de Papa Celestin al V-lea, cel care și-a dat demisia în 1294 după patru luni de pontificat – unul dintre puținii papi care au demisionat înaintea lui Benedict al
Celebrările se vor deschide la o zi după ce Papa Francisc este așteptat să numească 21 de noi cardinali. Toți aceștia sunt eligibili să voteze pentru viitorul papalității în cazul în care pontiful argentinian renunță și toți sunt susceptibili să împărtășească părerile Papei despre cine ar trebui să fie succesorul său.
În plus, Vaticanul a anunțat două zile de discuții săptămâna următoare pentru a informa noii cardinali cu privire la reformele Vaticanului susținute de Papa Francisc, inclusiv pentru a permite femeilor să conducă servicii din cadrul Vaticanului.
Această serie de acțiuni pare să sugereze că Papa Francisc încearcă să-și asigure moștenirea.
Reformatorul Francisc, de acord cu demisiile papilor
În 2013, papa a fost ales să reformeze Curia Romană, marcată de diverse scandaluri. Și în ultimii nouă ani, chiar a făcut-o, cu toate că doar parțial. Treaba făcută, papa s-ar putea retrage fără regrete.
„În anul 2014, Francisc a spus că demisia lui Benedict a deschis o ușă pentru ca demisiile să facă parte din ordinea obișnuită a lucrurilor și nu un eveniment ieșit din comun”, a spus Christopher Bellitto, istoric al bisericii la Universitatea Union din New Jersey.
„Ultima demisie papală a fost acum aproximativ 600 de ani. Cine poate spune dacă nu devine un standard ca fiecare viitor papă să demisioneze?”, a completat expertul.