China, Iranul și Rusia sunt pregătite să desfășoare un exercițiu naval comun în săptămânile următoare, după cum a anunțat comandantul marinei iraniene, contraamiralul Shahram Irani.

Citește și: VIDEO. Kievul, sub asediul Rusiei. Șeful diplomației europene s-a refugiat într-un adăpost subteran

Scopul acestui exercițiu militar comun este acela "de a consolida securitatea regională", potrivit SCMP.com .  

Într-o declarație despre exercițiu, Irani a spus: „strategia principală a marinei armatei iraniene în situația actuală este de a proteja interesele și resursele economice ale sistemului islamic și ale poporului său”, referindu-se

la tensiunile tot mai mari din Orientul Mijlociu.

Regiunea Orientului Mijlociu, pe un butoi de pulbere

Orientul Mijlociu se află pe un butoi de pulbere după începutul ostilităților dintre Israel și Hamas pe 7 octombrie 2023.

Momentul strategic al exercițiului coincide cu tensiunile sporite din Orientul Mijlociu, evidențiate în special de recentele atacuri aeriene ale unei coaliții conduse de SUA împotriva țintelor Houthi din Yemen.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Aceste lovituri, o reacție la atacurile Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie, urmăresc să diminueze capacitățile grupului sprijinit de Iran, complicând și mai mult peisajul de securitate al regiunii, arată sursa citată.

Exercițiul militar, inițiat de China

Presa iraniană și rusă l-a citat pe contraamiralul Shahram Irani, comandantul marinei iraniene, spunând că exercițiile vor avea loc înainte de sfârșitul lunii martie și au ca scop „securitatea regională”.

Potrivit agenției de știri iraniene Tasnim – care a numit exercițiile un „joc de război” – Irani a spus că o serie de alte țări au fost invitate să participe la exercițiu militar.

Rapoartele de presă nu au precizat unde urmează să fie organizate exercițiile militare, dar marinele celor trei țări au efectuat exerciții trilaterale în Golful Oman în martie anul trecut.

Ce alte state participă la demonstrația de forță 

Agenția de știri din Republica Islamică a Iranului a raportat pentru prima dată despre exercițiul comun cu Rusia și China în decembrie.

Dar la acel moment, Irani nu a explicat când vor avea loc exercițiile. Comandantul iranian a spus atunci că printre țările invitate în calitate de observatori se numără Pakistan, Brazilia, Oman, India și Africa de Sud.

Citește și: VIDEO. 5 km de haine de copii pe o plajă, protest împotriva masacrului din Gaza

Exercițiul militar de anul trecut – denumit „Security Bond-2023” – a durat cinci zile și a implicat suprimarea unor incendii reale și teste de precizie ale loviturilor cu rachete.

Armatele celor trei țări au efectuat, de asemenea, instruire anti-terorism și anti-piraterie, inclusiv o misiune de salvare simulată a unei nave comerciale deturnate. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si